Nevreme u Beogradu i Novom Sadu – jedna osoba povređena u Subotici, evakuacija u Stepojevcu

Ogromna količina padavina, uz snažan vetar, zasula je Suboticu. Jedna osoba je lakše povređena kada je stablo palo na vozilo u pokretu. Zbog obilnih padavina u delovima Beograda ekipe svih nadležnih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Najviše problema u slivu Topčiderke kod Kijevskog potoka, izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. U Stepojevcu evakuisano 30 ljudi. Nadležne službe ispumpavale su vodu i sa ulica Novog Sada.

Olujno nevreme, koje je trajalo desetak minuta, pogodilo je Suboticu, javlja dopisnik RTS-a.

Podvožnjak kod železničke stanice u Subotici je bio gotovo sat vremena blokiran zbog preopterećenih kanalizacionih odvoda, a policijska patrola dežura sa obe strane puta.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba iz naselja Gabrić je lakše povređena prilikom pada stabla na vozilo u pokretu.

U velikom broju ulica stabla su izvaljena i grane polomljene, a u Banijskoj ulici jedno drvo je blokiralo put, dok je jedno stablo uništilo parkirani autobil, kažu u Policijskoj upravi Subotice.

Najveća materijalna šteta do sada je zabeležena na krovu zgrade Ekonomskog fakulteta i Studentskog centra, odakle je odleteo deo krovne konstrukcije.

Obilne padavine pogodile su i delove Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da zbog obilnih padavina trenutno najviše problema ima u zoni Kijevskog potoka u slivu Topčiderke, gde je došlo do izlivanja Kijevskog potoka i čime je ugroženo više od dvadeset kuća.

"Policija je zatvorila i jedan deo prilaza tom delu naselja, pa ekipe vodoprivrednih preduzeća prilaze s druge strane. Ima problema i u naselju Ljubiše Jelenkovića, takođe u Rakovici. Na teren su upućene ekipe JVP 'Beograd-vode' sa pumpama i JKP 'Beogradski vodovod i kanalizacija', kao i JKP 'Gradska čistoća' sa specijalnim vozilima i cisternama za crpljenje vode", rekao je Vesić.

Dodao je da su na terenu i ekipe Centra za socijalni rad u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, kako bi se pružila pomoć najugroženijim porodicama, a majke sa decom sklonile u sigurnu kuću.

"U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje, otvorićemo i jednu školu ukoliko je neophodno prihvatiti evakuisana lica. Dodatna pomoć biće poslata i Barajevo, gde je problem u centru naselja i ugroženo je deset kuća, kao i Vraniću. Preventivno su poslati džakovi u Obrenovac i Lazarevac", rekao je Vesić.

Precizirao je da je obim padavina premašio sve najave i upozorenja RHMZ-a.

U centralnim delovima grada palo je više od 30 litara po metru kvadratnom. Lokalno je palo više i od 50 litara po kvadratnom metru. Očekuje se, do kraja sutrašnjeg dana, dodatnih 20 litara. 

"Ekipe svih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Situacija je pod kontrolom i pozivam građane da se pridržavaju uputstva nadležnih organa kako bismo zajedno prevazišli probleme koje stvorila nepogoda", istakao je Vesić.

Oprez u opštini Obrenovac

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je građane i domaćinstva u opštini Obrenovac.

Rekao je da se voda polako povlači i da će Republički štab za vanredne situacije, zajedno sa opštinskim, pomno pratiti situaciju u naredna 24 sata.

Ministar je naveo da su dva domaćinstva u opštini Obrenovac evakuisana na vreme i nijedan građanin nije bio životno ugrožen.

Dao je nalog načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću da se snage rasporede na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac. Ističe da nema mesta panici.

"Oprezni smo i vodimo računa o svim vodotokovima na teritoriji Srbije, pogotovo na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac. Ne postoji bojazan od onakvih poplava kakve su bile 2014. godine, ali smo naravno oprezni i nećemo ništa prepustiti slučaju. Zato ćemo opservirati tokom noći i narednih dana sve vodotokove, da bismo bili pripravni ukoliko se voda podigne i da možemo na vreme da reagujemo dodatnim bedemima i upozoravanjem stanovništva" naglasio je ministar Stefanović. 

Pozvao je građane, ukoliko im je potrebna pomoć, da se obrate Sektoru za vanredne situacije i opštinskim štabovima, kako bi mogli što pre da im izađu u susret.

"Razgovarao sam večeras sa ljudima iz obrenovačkog Štaba za vanredne situacije i direktorom Elektroprivrede Srbije koji su na terenu i preneli su mi da trenutno imamo problem sa jednim srušenim mostom koji mora da se osposobi, kako bi se saobraćaj normalizovao u najkraćem mogućem roku" rekao je Stefanović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić obišao je Lazarevac, tačnije mesto Stepojevac, gde je angažovano 17 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila i četiri čamca. Do sada je u Stepojevcu evakuisano 30 ljudi.

"Svi su dobro i na sigurnom. Situacija se polako stabilizuje. Pala je ogromna količina kiše, a rečica Vrbovica prosto nije mogla tu količinu vode da primi i došlo je do jednog poplavnog talasa koji je ugrozio objekte i ljude u njima", rekao je Marić.

U opštini Grocka poplavljeno je dosta kuća, a šteta će se procenjivati tokom jutra.

Dubočajski potok odneo je most na Smederevskom putu i saobraćaj ka Smederevu je u potpunosti obustavljen do daljnjeg.

Most u Begaljici ka manastiru Rajinovac je takode odnela bujica.

Na terenu su hitne službe, policija, vatrogasci i žandarmerija koji pokušavaju da dođu do ugroženih stanovnika.

Iz Doma za stare u Umčarima koji je bio ugrožen usled poplava Hitna pomoć evakuisala je sedam osoba.

Šestoro korisnika prebačeno je u prihvatilište u Kumodraškoj, dok je jednoj osobi trebalo medicinsko zbrinjavanje.

Veliki pljuskovi pogodili su i Novi Sad, palo je 116 litara kiše po metru kvadratnom. Dežurne ekipe "Vodovoda i kanalizacije" prema prioritetima su ispumpavale vodu i situacija je sada pod kontrolom.

Nadležne ekipe su apelovale na građane da bez preke potrebe kolima ne kreću nikuda jer kanalizacioni sistem nije mogao da primi toliku količinu padavina za tako kratko vreme.

U Novom Sadu su angažovani i pripadnici sektora za vanredne situacije. Vatrogasci-spasioci i ostale službe sanirale su sva područja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво