Najteže operacije kičme kod dece u KC Niš o trošku države

Klinički centar Niš je od danas i zvanično postao referentna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije, u kojoj će ubuduće o trošku države, biti operisani najteži deformiteti kičme kod dece, čije lečenje u inostranstvu košta i više od 100.000 evra. To je omogućeno zahvaljući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Prvu operaciju je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra, besplatno obavio gostujući, španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od oko osam miliona dinara, finansiran je o trošku RFZO. 

U planu je da španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim dečijim otropedima, rečeno je prilikom potpisivanja protokola o saradnji Uprave KC Niš sa kompanijom "Medkomteh grup" iz Barselone. 

Planirano je da uskoro u niškom Kliničkom centru uskoro bude operisano još nekoliko pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba.

Generalni direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je ovo zaista velika i značajna stvar za tu ustanovu, ali pre svega za njene pacijente. 

"Zahvaljujući državi, svi pacijenti sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru sada će moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno, za razliku od ranijeg perioda, kada su u drugim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za operaciju plaćali i do 100.000 evra", rekao je Radovanović. 

Istakao je da je ovo još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana. 

"Na nama je da i dalje činimo sve da unapređujemo i osavremenjujemo rad naše ustanove", dodao je Radovanović. 

Da je ovo još jedan pomak napred u zdravstvu Srbije i obezbeđivanju pre svega "infrastrukture" za kvalitetan rad, ali i pružanje najkomplikovnijih usluga, potvrdili su i predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO.

"Ovim smo dokazali da država brine o našim najmlađim pacijentima, o onim najosetljivijim grupama, a u prilog tome govori i činjenica da smo ugostili jednog od najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, koji je tu da pomogne i edukuje naše lekare, tako da je to još jedan pokazatelj da se strategija za unapređenje zdravstva obavlja na najbolji način", naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić.

Srbija nije više "crna rupa" u sistemu zdravstva 

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić zahvalila je svima koji su uložili trud i zalaganje i da sa ponosom može da kaže da Srbija nije više "crna rupa" u sistemu zdravstva. 

"Samim tim što smo uspeli da se nađemo na 20. mestu u Evropi po pružanju zdravstvenih usluga, a time smo stekli mogućnost da sarađujemo uspešno sa kolegama iz inostranstva i stalno radimo na daljem ulaganju u opremu i lekove čime smo jasno poslali poruku i mladim lekarima da smo obezbedili sve uslove za edukaciju", rekla je direktorka RFZO. 

Najavila je da će država i nadalje izdvajati sredstva za ugradni i propratni materijal za operacije ove vrste.

I porodica uspešno operisane 17- godišnje pacijentkinje, izrazila je neizmernu zahvalnost državi na pomoći i rešenju dugogodišnje agonije.

"Dugo smo tragali za rešenjem, ali su sva bila preskupa, jer su u pojedinim zemljama za ovakvu operaciju tražili i preko 100.000 evra, tako da svima iskreno zahvaljujem na zalaganju. Moja ćerka je dobro, oporavlja se i najbitnije, ponovo se smeje", rekao je Goran Panajotović, otac operisane pacijentkinje.

Da je operacija prošla bez komplikacija i da se nadaju brzom oporavku, potvrdili su i lekari koji su obavili intervenciju.

Španski hirurg, dr Norberto Ventura zadovoljan je uslovima u kojima je radio sa svojim kolegama. 

"Kao neko ko se dugo bavi rešavanjem ovakvih zdravstvenih problema radio sam u mnogim bolnicama, a najbitnije je da je sve prošlo kako treba i nadamo se što bržem oporavku pacijentkinje", naveo je Ventura.

Dečiji hirurg Kliničkog centra Niš Dragoljub Živanović, koji je asistirao prilikom operacije, rekao je da mu je bila čast što je imao priliku da radi sa iskusnim kolegom iz Španije i što će tek sarađivati. 

Direktorka Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju KC Niš Anđelka Slavković potvrdila je da je ovo veliki pomak za nju i njene kolege.

"Ponosna sam što su moje kolege asistirale ovako velikom stručnjaku i što ćemo imati prilike i dalje da se edukujemo, a srećna sam što nam je država omogućila da uvedemo i ovu novu proceduru, koja će umnogome značiti svim našim pacijentima", rekla je Slavkovićeva.

Iz španske kompanije "Medkomteh grup" najavljuju svaki vid pomoći i zadovoljni su što polako šire saradnju sa ustanovama u Srbiji. 

"Trudićemo se da učestvujemo što više u edukaciji i obuci naših lekara koji će raditi intervencije", naveo je direktor kompanije Dragan Škrbić. 

broj komentara 0 pošalji komentar