Državna ceremonija povodom Vidovdana u Kruševcu

U centru Kruševca održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih počasti povodom obeležavanja 629. godišnjice boja na Kosovu. Izaslanik predsednika Srbije, ministar Zoran Đorđević, predvodio je državnu ceremoniju.

Obeležavanje Vidovdana počelo je 8. juna i traje do kraja meseca. 

U Lazarici, crkvi u kojoj se pričestila srpska vojska pre polaska u Kosovski boj, patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Zatim je oko podneva u centru Kruševca održana ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih počasti, povodom obeležavanja 629. godišnjice boja na Kosovu.

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je državnu ceremoniju kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca.

Đorđević je rekao da Kosovska bitka predstavlja simbol borbe za slobodu, protiv okupacije i protiv onih koji žele da srpskom narodu otmu ono što mu pripada.

"Vidovdan je veliki praznik za Srbiju i bitan je za našu istoriju. Vlada Srbije, Ministarstvo i Odbor za negovanje tradicija nastaviće da ovakve i slične manifestacije obeležavaju na pravi način i time sačuvaju sećanje na sve one koji su dali svoje živote za slobodu Srbije", rekao je Đorđević.

Ministar je svim građanima Kruševca čestitao Dan grada i istakao da je Kruševac u prethodnih šest godina u svemu napredovao, ali da uvek ima prostora i za dalji razvoj.

"Vlada Srbije podržava i pomaže svim lokalnim samoupravama u Srbiji, a način na koji se Kruševac razvijao može da bude primer svim drugim gradovima", istakao je Đorđević.

Na Trgu Despota Stefana otkriven je spomenik kneginji Milici, rad akademskog vajara Zorana Ivanovića.

U holu gradske uprave večeras u 19 sati je svečana sednica Skupštine na kojoj će se posthumno dodeliti Vidovdanska nagrada nekadašnjem gradonačelniku Kruševca Dragom Nestoroviću.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво