Da li je dobra ideja da se na Balkanu grade prihvatni centri za migrante

Posle tzv. mini-samita Evropske unije postalo je jasno da se Evropska unija suočava sa političkom krizom zbog migracija, uprkos tome što migranti u znatno manjem broju nego pre tri godine pokušavaju da dođu do Evrope. U Briselu se razgovaralo o rešenjima migrantske krize, preraspodeli, zadržavanju migranata i gradnji prihvatnih centara za njih van granica EU. Mediji su izvestili da je nekoliko lidera EU podržalo plan za uspostavljanje prihvatnih centara za migrante u severnoj Africi, ali i na Balkanu.

Na pitanje koliko je realna mogućnost da Balkan i Srbija postanu mesta na kojima će se graditi centri za prihvat migranata, direktor "Grupe 484" Vladimir Petronijević kaže da to zavisi od planova Evropske unije, ali svakako i od zemalja ovog regiona.

"Region se suočava sa ovim izazovom već nekoliko godina, posebno Srbija i Makedonija, a sada vidimo da se kriza preliva i na BiH. Dakle, koliko je to realno ili nije realno pokazaće vreme, ali mislim da je jako važno reći da to nije dobra ideja i da to nije dobra zamisao za region koji sam treba da postane deo EU i koji bi trebao da bude za stolom kada se govori o evropskim rešenjima", kaže Petronijević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Region se suočava sa svojim izazovima – ekonomskim, socijalnim, a imamo i izazove nekih prethodnih vremena, kaže Petronijević.

"Sada od regiona tražiti nešto što zapravo vi niste u stanju da učinite na teritoriji Evropske unije je u određenoj meri i vrlo neoprezno", smatra Petronijević.

Odgovarajući na pitanje da li je EU po ovom pitanju jedinstvena, Petronijević kaže da očigledno postoji tenzija između nemačke kancelarke Angele Merkel i jednog broja zvaničnika EU i da tu nema odgovarajućeg jedinstva.

"Unutrašnji pritisak unutar nemačke politike i situacija sa nemačkom vladom mislim da će zapravo kancelarku Merkel dovesti u situaciju da mora napraviti nekakve kompromise sa onima koji su zagovornici jednog ovakvog rešenja", ističe Petronijević.

Merkelova je govorila o bilateralnim, multilateralnim sporazumima koji će se zaključivati, videćemo kako će to biti, ističe Petronijević.

"Očigledno je da veliki broj evropskih lidera ima ideju da se ti centri grade van Evrope", dodaje Petronijević.

"Porukom da vi zapravo želite graditi centre van Evrope, van EU, odnosno na taj način dovesti u pitanje čitav sistem azila unutar same Evrope nije dobra poruka i svakako otvara čitav niz pitanja vezanih upravo za sistem vrednosti na kojima je Unija kao takva postavljena", objašnjava Petronijević.

Ističe da će Srbija sa ovim izazovom biti suočena, jer je na balkanskoj ruti.

"Srbija je i dalje tu gde jeste, geografski je na balkanskoj ruti, što znači da ćemo sa ovim izazovom biti suočeni i u budućnosti. Ono što Srbija treba stalno da potencira kada je reč o novom evropskom pravu, očigledno onom koje se sada nameće u pravcu eksteritorijalnog azila, da takvo jedno rešenje mora odgovarati onome što su naši nacionalni interesi i nacionalne potrebe", nglašava Petronijević.

Zaključio je da Srbija kao članica UN ima svoj sistem azila i želi da razvija svoju politiku migracija i u tom smislu treba da traži podršku i razumevanje od strane evropskih partnera.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи