Svaka četvrta mlada osoba probala drogu

Droga je ponuđena više nego polovini mladih (59 odsto), a probalo ju je 28 odsto. Većina (63 odsto) nije informisana da je narkomanija bolest i veruje da je korišćenje droge hir ili posledica slabost volje.

Ovo je pokazalo istraživanje u kome je učestvovalo 400 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, a koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije.

Istraživanje sprovedeno početkom ovog meseca, pokazalo je, da je ubedljivo najzastupljenija psihoaktivna supstanca marihuana, zatim sledi ekstazi, amfetamini, kokain, heroin, LSD...

Podaci se odnose na Novi Sad, ali dosadašnja istraživanja, kako kaže direktor bolnice "Vita" Milan Vlaisavljević, pokazuju da se slika gotovo u celini poklapa sa slikom u celoj Srbiji.

Podaci pokazuju da je 59 odsto mladih između 15 i 30 godina ponuđeno drogom, a da 74 odsto njih poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko je konzumira.

Takođe, istraživanje pokazuje da 54 odsto ispitanika zna gde i kod koga može da je nabavi, te da je 28 odsto njih probalo neki od narkotika.

Vlaisavljević ove podatke vidi kao ozbiljan problem na čije širenje utiče i dostupnost psihoaktivnih supstanci.

Istovremeno, Vlaisavljević smatra da je ovo istraživanje pokazalo da je stepen informisanosti o štetnosti narkotika vema nizak, te da sa akvim stavom uživaoci narkotika nisu u mogućnosti da pravovremeno prepoznaju problem, pa tako ni da se obrate za za stručnu pomoć.

"I dalje su prisutne određene predrasude, mislim na predrasude koje se stvaraju, a to su neopravdana podela na lake i teške droge koju podržava dve trećine mladih kao i ideja jedne trećine mladih da se droga može uzimati kontrolisano bez nekih većih štetnih posledica", upozorava Vlaisavljević.

Napominje da upravo kombinacija ove dve vrste predrasuda dovode do toga da mladi ljudi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama što, kako kaže, olakšava odluku da se psihoaktivne supstance probaju.

Informisanje najviše preko interneta

Prema ovom istraživanju, o narkomaniji se mladi najviše informišu preko interneta - 29 odsto, zatim od drugara 25 odsto, u porodici 16 odsto, školi 15 odsto i putem "ostalih" medija 15 odsto.

Rezultati pokazuju da u informisanju mladih na ovu temu i dalje dominiraju mediji (internet, TV, štampa) i neposredno u druženju, dok škola, stručnjaci i porodica imaju znatno manji uticaj u informisanju.

Milan Vlaisavljević naglašava da roditelji treba da razumeju realnost u kojoj deca odrastaju - da je danas mnogo veća šansa da dete bude ponuđeno psihoaktivnom supstancom nego da ga to mimoiđe.

Takođe dodaje da i mladi moraju da se upoznaju sa svim rizicima koje nosi narkomanija.

"Trebalo bi da svi budemo na istom zadatku, a to je da kad se mladoj osobi ponudi droga, njen odgovor bude ne", poručuje Vlaisavljević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво