Srbija među zemljama EU u digitalnoj agendi

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Ivailo Moskovski i grčki ministar za digitalnu politiku, telekomunikacije i medije Nikos Papas, potpisali su u Sofiji Pismo o namerama o saradnji u oblasti povezanih i samostalnih vozila.

Tatjana Matić je na ceremoniji potpisivanja u okviru Digitalne skupštine 2018. navela da je načinjen jedan od prvih koraka u realizaciji Digitalne agende za Zapadni Balkan 

Izrazila je spremnost Srbije da učestvuje u projektima Evropske Unije kao što je "Prekogranični digitalni probni koridor za povezane i samostalne mobilne sisteme", koji omogućava deljenje i nadgradnju znanja i iskustava, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Ovo je jedan od prvih koraka u realizaciji Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je svečano pokrenuta juče na Digitalnoj skupštini, a za koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao punu podršku na samitu lidera Zapadnog Balkana u maju, takođe ovde u Sofiji", istakla je Matićeva.

Objasnila da je formiranje Balkanskog koridora zajedno s Grčkom i Bugarskom, za Srbiju kao jedinu državu u tom projektu koja nije članica EU, prilika da učestvuje u veoma važnom i procesu koji će imati koristi za industriju i društvo, ali i za životnu sredinu.

"Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere budući da je u pitanju tehnički veoma složen projekat, ali i za državu Srbiju, jer označava da i van Evropske Unije, putem regionalnog povezivanja, možemo da ostvarimo benefite", rekla je državna sekretarka.

Navodi i da pokretanje Digitalne agenda za Zapadni Balkan podrazumeva saradnju u okviru tema smanjenja cene rominga, razvoja mreže, digitalne bezbednosti, digitalne ekonomije i inovacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво