Unapređenje primene medijacije za brže rešavanje sporova

Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud potpisali su Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi kako bi se došlo do boljeg i bržeg rešavanja sporova.

Cilj sporazuma je kvalitetniji pristup pravdi i efikasnija zaštita prava privrednika, rasterećenje sudova, veći interes privrednika da sporne odnose rešavaju vansudskim putem, kao i unapređenje svesti o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je, nakon potpisivanja sporazuma, da je zajednički cilj PKS i Privrednog apelacionog suda razvoj medijacije, ali ne, kako je rekao, zato što je to obaveza Srbije iz pregovaračkog poglavlja 23 i zbog direktiva EU i preporuka Saveta Evrope, već, ističe, zbog toga što je to stvarni interes i korist, kako za privredu i za državu, tako i za građane.

"Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća, što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije", naveo je Čadež.

"Prvi info-pult biće otvoren u Privrednom sudu u Beogradu"

Prvi korak u realizaciji sporazuma biće otvaranje u Privrednom sudu u Beogradu prvog u nizu info-pultova gde će svi zainteresovani moći do dobiju informacije o postupku medijacije, kao i listu medijatora Privredne komore Srbije.

Čadež je naveo da u zemljama u kojima se primenjuje, medijacija svoje mesto nalazi u privrednim sporovima, gde u čak 90 odsto slučajeva donosi zadovoljavajuća rešenja. 

"Iskustvo Italije, u kojoj svih 105 privrednih komora pruža uslugu medijacije, ukazuje da je tokom godine takozvane obavezne medijacije, odnosno obaveznog pokušaja rešavanja spora medijacijom, pre odlaska na sud, rešeno više od 90.000 predmeta, prosečne vrednosti oko 120.000 evra", kaže Čadež.

Objašnjava da su ti postupci trajali u proseku 56 dana, više od polovine je uspešno završeno, a procenjena ušteda za privredu bila je 123 miliona evra. 

Prvi info-pult biće otvoren u Privrednom sudu u Beogradu, a do kraja godine se očekuje otvaranje info-pultova u privrednim sudovima u širom Srbije.

Sudije privrednih sudova će, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, ukazivati strankama na mogućnosti vansudskog rešavanja sporova medijacijom u Privrednoj komori Srbije, a Privredni apelacioni sud će koordinirati formiranje i organizaciju info-pultova u mreži privrednih sudova Srbije i u sedištima privrednih sudova u sudskim zgradama u kojima postoje tehničke mogućnosti za to.

Obućina: U 2017. veliki broj nerešenih predmeta iz privrede

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina navela je nakon potpisivanja Sporazuma o medijaciji u privredi da su, prema podacima iz 2017. godine, prvostepeni privredni sudovi u Srbiji imali 159.007 predmeta od kojih je rešeno 104.080.

"Ostalo je nerešeno 54.927 predmeta uz napomenu da su prošle godine prvostepeni privredni sudovi primili ukupno 99.903 predmeta. Bez obzira što je priliv savladan ostao je veliki broj nerešenih predmeta", rekla je Obućina.

Prosečan broj rešenih predmeta po sudiji u prvom stepenu prošloj godini iznosio je 61,44 predmeta, a u drugom stepenu je to iznosilo 35,53 predmeta, navodi Obućina.

"Spora pravda i dalek put do pravde i nije pravda. Moramo imati brzo i efikasno pravosuđe", poručila je Obućina i podsetila da je Privredni apelacioni sud prošlu godinu završio sa 739 predmeta starijih od pet godina.

Dodala je da je u ovom momentu više od 100 sudijskih pomoćnika obučeno za medijatore koji će upoznavati stranke sa prednostima medijacije.

Obućina je rekla da je medijacija značajna i u postupcima stečaja preduzeća i da će se od druge polovine septembra krenuti u edukaciju sudija, već postojećih medijatora, da primenjuju ovaj način rešavanja problem u stečajnim postupcima, ali i parničnim postupcima koji su iz njih proizašli.

Podršku potpisivanju i realizaciji današnjeg Sporazuma pruža i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, a regionalni menadžer organizacije za Centralnu i jugoistočnu evropu Tomas Lubek rekao je da je medijacija jako važno sredstvo za izbegavanje dugotrajnih i skupih sudskih sporova i da će IFC pružiti sredstva za osnivanje infopultova širom Srbije.

Prošle godine u Privrednom sudu u Beogradu zavedeno je 92 predmeta koji su bili pod oznakom "M" (medijacija), a od toga je 86 predmeta rešeno upravo na ovaj način, rekao je predsednik Privrednog suda u Beogradu Jovan Jovanović i dodao da u tom sudu nisu zadovoljni malim brojem slučajeva koji se vodi putem medijacije.

Kuburović: Institucije rade na unapređenju privrednog sudstva

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je potpisivanje današnjeg sporazuma dokaz da sve institucije rade na unapređenju privrednog sudstva u Srbiji i podsetila da je ministarstvo pokrenulo pre nešto više od tri godine priču o vraćanju medijacije u naš pravni sistem.

"Prethodni pravni okvir nije bio dovoljno zadovoljavajući zato smo pokušali kroz novi zakon o posredovanju u rešavanju sporova da damo bolje osnove za veću primenu medijacije", naglasila je Kuburovićeva.

Kaže da medijacija omogućava da stranke izbegnu duge višegodišnje postupke čekajući pravosnažne odluke sa neizvesnim ishodom.

"Danas Ministarstvo pravde ima registrovanih 700 medijatora i to je profesija koja izaziva sve više pažnje i ono što nam je drago je da postoji sve veći broj zainteresovanih lica koja žele da budu medijatori", istakla je Kuburovićeva.

Navela je podatke da je tokom prethodne godine bilo 619 sporova koji su rešeni putem medijacije, što je tri puta više u odnosu na 2016. godinu, ali je napomenula da nije zadovoljna ovim brojkama.

"Direktiva EU o primeni medijacije govori da bi trebalo da se uspostavi balans između medijacije i sudskog načina rešavanja sporova", kaže Kuburovićeva i navodi da u Srbiji ima godišnje oko 25.000 parničnih predmeta samo u privrednim sporovima.

U 619 slučajeva medijacije, oko 70 procenata je rešeno za manje od mesec dana, a 30 odsto predmeta je rešeno za manje od tri meseca dok je svega pet procenata trajalo duže od tri meseca, što kaže pokazuje da se u kratkom periodu mogu rešiti sporovi koji bi inače mogli trajati i deceniju i koštati milione dinara, zaključila je Kuburovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво