Elektronski potpis za prvi ugovor o radu za 50 mladih doktoranada

U Skupštini Srbije 50 mladih doktoranada potpisalo je prvi ugovor o radu, i to elektronski, i dobilo posao na naučnim projektima u institutima i na fakultetima u Srbiji. Time su se pridružili grupi od više od 650 mladih naučnika, koji su dobili prvi posao, pošto su se u martu javili na konkurs Ministarstva prosvete i nauke.

Poziv je bio otvoren za hiljadu najboljih doktoranada, mlađih od 30 godina, sa prosečnom ocenom 9 na osnovnim i master studijama.

Digitalizacija, obrazovanje i nauka su prioriteti Vlade Srbije, podsetila je premijerka Ana Brnabić i naglasila da se na tome neće stati.

"Kao potvrda da smo odlučni da vas podržimo, Vlada Srbije je ove godine povećala budžet za nauku za 15 odsto, a sledeće godine će ga dodatno povećati", rekla je Brnabićeva.

Da bi se obezbedilo da podrška bude sistemska, kontinuirana i da kvalitet dođe do izražaja, osniva se Fond za nauku koji će već sledeće godine početi da radi, istakla je premijerka.

"Danas ovde pred vama mogu odgovorno da kažem da je ovo samo početak. Ali važan početak. Mi smo na početku promena koje će, ako ne pokleknemo pred izazovima, od Srbije napraviti dobro mesto za život i rad. Vlada koju vodim ima viziju pobedničke Srbije digitalnog doba, i nastaviće još više da investira u znanje, kreativnost i inovacije", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku, da veruje da Srbija ima hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije, i navela da smo na dobrom putu, što pokazuje i činjenica da je izvoz IT sektora u aprilu ove godine za 44 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. 

Kako je rekla, nakon što je Ugovor o radu elektronski potpisalo 50 mladih doktoranada, oni su prava elita našeg društva, a znanje je najveća vrednost 21. veka, čestitajući im početak karijere u istraživačkom radu. 

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije kreirala projekat "hiljadu mladih doktoranada" i ocenila da su oni, i budući mladi istraživači, pokretač i motor razvoja, oni koji će umeti da odgovore na izazove, da budu kreativni i oni koji su Srbiji neophodni. 

"Ako zajedno ostanemo na tom putu kojim smo krenuli, verujem da ćemo biti impresionirani rezultatima. Verujem da Srbija ima tu vrstu hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije i verujem da uimamo znanje za to doba" rekal je Brnabić. 

Prema njenim rečima, vlada je upravo IT sektor prepoznala kao nosioca tih promena, a izvoz u tom sektoru raste 20 odsto godišnje, podaci pokazuju da je ove godine i 32 odsto a samo u aprilu 44 veći nego u istom periodu prethodne godine. 

Podvukla je da imamo kapacitete da bduemo deo sveta koji se ubrzano menja pred našim očima. 

"Ubrzani rast BDP je ključni prioritet kojem smo posvećeni i ulaganje u ove oblasti je ulaganje u našu budućnost koju danas zajedno stvaramo", kazala je premijerka.

Doktorandima je poručila da su građiani sveta i da joj je drago što će svoj dalji razvoj ostvariti u Srbiji, u svojoj zemlji i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i kreira ambijent za istraživački rad i u kome će oni ostati u svojoj zemlji, zasnovati svoje porodice, ali će vlada raditi i na tome da vrati mlade talente koji su otišli iz zemlje.  

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je potpisivanju ugovora u Domu Narodne skupštine.

Šarčević je čestitao u ime Vlade Srbije mladim doktorandima na uspehu i zaposlenju i poželeo dobrodošlicu u naučnu zajednicu.

S obzirom na veličinu zemlje nauka je, ocenio je ministar, značajno kvalitetnija u odnosu na sve druge delatnosti u njoj i ukazao da nas po naučnicima i istraživačkom radu svuda u svetu znaju.

On je najavio i nove modele i nove strategije za razvoj nauke, ali i dva nova zakona, o naučno istrazivačkoj delatnosti i Fondu za nauku.  Dodao je da će se voditi računa da se u Institutima otvaraju nova mesta i novi instituti. 

Doktorantkinja Tamara Ivković zahvalila je u ime svih koji su danas potisali ugovore, ali i prethodnika.

"Naučna zajednica je pokretačka snaga društva i zahteva kerativno razmišljanje i slobodu uma i velika mi je čast što sam jedna od hiljadu nas koji će imati priliku da svoje obrazovanje usavršavaju u svojoj zemlji i obezbede njen brži razvoj", kazala je ona. 

Doktorand Veselin Bažanović takođe je zahvalio na, kaže, prilici i mogućnosti da se on i njegove kolege razvijaju i rade u svojoj zemlji i doprinesu njenom razvoju. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво