Sir iz kačice prvo osvojio srpske pijace, a sada stiže i na sve kontinente

Pre dve decenije Milan Volić iz bačkog sela Stapar kod Sombora, da bi očuvao proizvodnju odavno čuvenog i pomalo zaboravljenog, somborskog sira iz kačice pokrenuo je sopstvenu mlekaru. Prve proizvode je prodavao na pijaci a danas širom Srbije. Sir iz kačice stiže i na sve kontinente.

U mlekari, osim četvoročlane porodice, stalni posao ima još petnaestak radnika. Dnevno se preradi oko 4.000 litara mleka, a uz standardne mlečne proizvode godišnje i uglavnom na inostrano tržište plasiraju 1.500 sireva iz kačice.

Za dizajn i prodaju zadužena je najmlađi član porodice, diplomirani filolog.

"Recept vam neću reći, mogla bih da vam kažem ono što zaista karakteriše staparski sir u kačici. Sir je počeo da se pravi na salašima u okolini Stapara i ono što je vrlo karakteristično jeste da se recept nije prenosio ćerkama, jer će ćerke udajom da recept prenesu u drugu kuću, tako da su se snaje koje dođu u kuću učile receptu. To je ono što je jako, jako specifično", priča Milica Volić iz Stapara.

Kako je sve počelo i koji su dalji planovi.

"Ja sam počeo čak i ne sa svojim mlekom, već delom svog mleka i počeo sam na pijaci i pijaca je za mene jedna institucija, jedno ogledalo, jedna zdrava ekonomija. Ne dam na pijacu da mi neko nešto kaže protiv nje. Planovi za dalje su da se širimo, da upotpunjujemo naše asortimane još više, privlačimo još više mušterija, da budemo lideri kod malih, srednjih preduzeća prerađivača u našem okruženju", kaže Milan Volić, vlasnik mlekare u Staparu.

Sir iz kačice se proizvodi po recepturi starijoj od jednog veka, što podrazumeva obavezan izostanak konzervansa i svih drugih stabilizatora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво