Venecijanska komisija usvojila mišljenje o amandmanima na Ustav

Venecenijanska komisija (VK) je jednoglasno usvojila mišljenje povodom Nacrta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, nakon sednice kojoj je prisustvovala i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

"Ministarstvo pravde je zadovljno sa usvojenim mišljenjem koje će Venecijanska komisija i zvanično uputiti Republici Srbiji, što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo poslali predlog amandmana", rekla je Kuburovićeva Tanjugu.

Ministarka je istakla da je ranije pripremljeni nacrt mišljenja Venecijanske komisije nakon razmatranja pisanih i usmenih argumenata Ministarstva pravde na današnjoj sednici, na kraju modifikovan i jednoglasno podržan od svih članova VK.

"Najbitnije je da je samoj sednici prisustvovao i predsednik Konsultativnog veća sudija Evrope koji je takođe podržao usvojeno mišljenje VK", napomenula je Kuburović.

Istakla je da će Ministarstvo pravde svakako prihvatiti sva mišljenja koja je dala Venecijanska komisija, ukazujući da se veliki deo njenih primedbi odnosio na nejasnoće u prevodu teksta, koje su otklonjene na današnjoj sednici.

"Ti delovi amandmana biće usklađeni sa onim što je danas rečeno", naglasila je Kuburovićeva.

Istakla je da je VK podržala predlog Ministarstva pravde u vezi sa sastavom Visokog saveta sudstva (VSS) - tako da će budući satav tog najvišeg sudskog organa činiti pet sudija i pet članova (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skupština.

Takođe je prihvaćen predlog Ministarstva pravde da - ako skupština ne uspe da izabere članove VSS-a taj mandat ima petočlana komisija, koja je prvi put uvedena u proces izbora članova VSS.

"Izmenjena je odredba koja se tiče sastava Državnog veća tužilaca u odnosu na prvobitni nacrt mišljanja VK, tako da je podržano ono što je uradilo Ministarstvo pravde i nadamo se da ćemo u što skorijem roku u skladu sa svim iznetim primedbama izmeniti amandame i uputiti ih u procedru za usvajanje u Narodnu skupštinu", naglasila je Kuburovićeva.

Na današnjoj sednici, kako je dodala, više puta je istaknuto da je Srbija u saglasnosti i zajedno sa predstavnicima Venecijanske komisije radila na izradi amandmana.

"To pokazuje da smo izabrali pravi način i put kada smo ušli u postupak predlaganja izmena Ustava u oblasti pravosuđa", zaključila je Kuburovićeva.

Počev od maja prošle godine u Srbiji su održana dva kruga javne rasprave o izmenama Ustava, nakon čega je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sredinom aprila ga prosledilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Po zvaničnom dobijanju mišljenja VK, Ministarstvo pravde će Nacrt amandamana uskladiti sa njenim preporukama i proslediti ga Vladi na usvajanje, koja ga dalje upućuje Skupštini.

Sve izmene Ustava, kako je najaveljno, moraće da budu potvrđene i na referendumu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво