Mihajlović: Mediji treći stub borbe protiv nasilja nad ženama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da su mediji treći stub u borbi protiv nasilja nad ženama, pored države i nevladinog sektora.

"Pored stuba države koja je zadužena da napravi zakonodavni okvir, nevladinog sektora bez kojeg nema razgovora kada govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, mediji su taj treći stub bez kojeg ništa ne možemo zajedno da uradimo", poručila je Zorana Mihajlović na sastanku sa grupom "Novinarke protiv nasilja" koja ima za cilj unapređenje kvaliteta medijskog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Izrazila je zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju ove grupe potekla prvenstveno od strane novinarki, i obećala da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, i Vlada Srbije pružiti podršku i pomoć u radu grupe kako bi se u javnosti drugačije prikazivalo nasilje nad ženama i pre svega preveniralo.

"Želimo da sprečimo koliko god možemo nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, jer je to nešto što se gotovo svakodnevno dešava u Srbiji", izjavila je Mihajlović.

Naglašasila je da su podaci poražavajući i da nije dobar način na koji se o tome izveštava.

"Izveštava se uglavnom tabloidno ili onda kada se nasilje već desi, a toliko je mogućnosti i nekog zajedničkog rada i partnerstva gde mislim da možemo to da prikažemo na drugačiji način i da podignemo svest u Srbiji šta znači udariti ženu ili udariti devojčicu", izjavila je Mihajlović.

Novinarka Maša Mileusnić iz grupe "Novinarke protiv nasilja" kaže da je grupa formirana na poziv Fonda B92 i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), s ciljem da istakne veliku odgovornost medija kada je u pitanje izveštavanje o nasilju nad ženama.

"Mi ćemo se truditi i u prvi plan ćemo da ističemo da nasilje nad ženama u izveštajima medija bude predstavljeno kao društveni problem, jer to i jeste. Trudićemo se da koliko god je moguće utičemo da se smanji broj tabloidnog izveštavanja", izjavila je Mileusnić.

Dodaje da je reč o otvorenoj grupi, kojoj mogu da se priključe sve novinarke koje se bave ili žele da se bave ovom temom, i na taj način spreče senzacionalističko i štetno izveštavanje u medijima.

"Napravićemo jednu bazu dokumenata koji su jako bitni za izveštavanje o nasilju nad ženama i bazu odgovornih i profesionalih saradnika koji će davati izjave u medijima i samim tim sprečiti to štetno izveštavanje", istakla je Mileusnić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво