Radna grupa: Što pre istražiti slučaj novinara Cvetkovića

Slučaj novinara Stefana Cvetkovića treba što pre istražiti i utvrditi šta se desilo, jer će u suprotnom, ukoliko slučaj ostane nerešen, to predstavljati veliki problem za bezbednost novinara, kredibilitet novinarske profesije, tužilaštva, policije i svih državnih organa, poručili članovi Radne grupe za podizanje nivoa bezbednosti novinara nakon sastanka održanog u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je da je sastanak protekao konstruktivno i kvalitetno i da veruje da će radna grupa uskoro nastaviti razgovore koji se tiču bezbednosti novinara. 

Na pitanje koliko je važno da se ovaj slučaj što pre istraži u cilju dalje bezbednosti novinara, Popović Ivkovićeva je podsetila da su se tužilaštvo i direktor policije Vladimir Rebić juče oglasili i da je podneta krivična privična prijava protiv Cvetkovića. 

"U ovom trenutku ništa više ne bih mogla da vam kažem", dodala je Popović Ivkovićeva. 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić preneo je novinarima da su na sastanku razmenjene bitne informacije, ali i da su predstavnici medijskih udruženja naveli ono što smatraju nedopustivim u ovom procesu. 

"Ono što je bila osnovna primedba je upliv politike u ovaj slučaj u smislu davanja određenih informacija od strane onih koji za to nisu ovlašćeni, kao i 'curenje' informacija ka medijima koji su ih zloupotrebljavali, tabloidima", naveo je Matić. 

Dodao je da najvažnije to što je novinar Cvetković živ, te da je sada na tužilaštvu, policiji i predstavnicima medijskih udruženja da se rad grupe zadužene za bezbednost novinara unapredi, kako bi informisanje javnosti o ovakvim situacijama bilo mnogo uspešnije. 

"Mislim da bi bilo dobro da smo imali neku vrstu vanrednog zajedničkog štaba u Beloj Crkvi u cilju bolje komunikacije sa medijima, kako ne bi dolazilo do dezinformacija", rekao je Matić i dodao da bi tužilaštvo trebalo da ima mnogo jaču PR službu i intenzivniju komunikaciju sa medijima na nacionalnom nivou. 

Tako bi se, kaže, odgovorilo na sva pitanja i ne bi bilo prostora za spekulacije i dezinformacije. 

Ako ovaj slučaj ostane nerešen, to će predstavljati veliki problem za bezbednost novinara, kredibilitet novinarske profesije i nadležnih institucija, rekao je Matić, koji se nada da se to neće dogoditi, a veruje i da je zbog toga neophodno u što kraćem vremenskom periodu slučaj policijski i tužilački razrešiti. 

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je sastanak bio dobar i da su sva udruženja zadovoljna postupanjem zvaničnih državnih organa – MUP-a i tužilaštva. 

"Udruženja nisu ovde da bi štitila bilo koga, već da vidimo kako stoje stvari i da se utvrdi šta se desilo", dodao je Janjić. 

Član radne grupe ispred UNS-a Dušan Telesković poručio je da na sastanku ništa nije odlučeno, ali da su predstavnici policije i tužilaštva izneli informacije na osnovu kojih sumnjaju da je otmica "lažirana". 

"Ne bih voleo da iznosim te informacije ali, na osnovu onog što su zaključili, deluje mi uverljivo da je sve bilo izlažirano", zaključio je Telesković. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво