Savez Bunjevaca osudio pretnje smrću Vladi Babiću

Savez bačkih Bunjevaca osudio je pretnje smrću po nacionalnoj osnovi upućene poslaniku Vladi Babiću i njegovoj porodici i traže od nadležnih pronalaženje autora, a od predsednika DSHV Tomislava Žigmanova da se javno odredi prema tim pretnjama.

U saopštenju tog saveza, koje je potpisao predsednik Mirko Bajić, navodi se da otkrivanje autora neće biti teško ako se, kako kažu, analiziraju svakodnevne pretnje i uvrede na račun Bunjevaca koji se objavljuju na portalima medija, posebno u Subotici, u vidu komentara.

Ti komentari su, navodi se, po pravilu anonimni ili pod pseudonimima.

Savez bačkih Bunjevaca smatra očiglednim da se aktivnosti na, kako kažu, omalovažavanju statusa Bunjevaca i osporavanju autohtonosti bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, rade smišljeno.

"Zahtevamo da se bez odlaganja donese Dekleracija na Skupštini AP Vojvodine, i da se akt - naredba GNOOV od 14. maja 1945., kojim se Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, oceni kao akt nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate i kao takav proglasi ništavnim, i da se sve aktivnosti koje se danas sprovode u cilju negiranja autohtonosti Bunjevaca sankcionišu", navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svojim autoritetom utiče da se ta deklaracija što pre nađe na razmatranju u Skupštini APV.

U saopštenju se podseća da je Vlada Vojvodine dala podršku donošenju ove dekleracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво