Srpska deca iz Hrvatske posetila Ministarstvo spoljnih poslova

Grupa od dvadesetpetoro srpske dece osnovnoškolskog uzrasta iz Pakraca i okoline Krnjaka iz Hrvatske, treći dan posete srpskim institucijama i beogradskim znamenitostima počela je obilaskom Ministarstva spoljnih poslova gde ih je u ime ministra pozdravio amabasador Aca Jovanović, v. d. pomoćnika ministra za konzularne poslove.

Aca Jovanović im je rekao da imaju jedinstvenu priliku da u Muzeju srpske diplomatije Ministarstva upoznaju znamenite Srbe koji su se bavili diplomatijom i svojim delovanjem zadužili srpski narod.

"Čuvajte ćirilicu, svoju kulturu i tradiciju", rekao je Jovanović i dodao da uče i da se obrazuju, jer samo obrazovani ljudi mogu da doprinesu napretku.

Ambasador dr Ljiljana Nikšić je prezentovala ekskluzivnu postavku Muzeja diplomatije uz kratak kurs diplomatije za početnike.

Gosti Ministarstva spoljnih poslova i Beograda su većinom deca povratnika pripadnika srpske nacionalne manjine koji su u toku operacija "Bljesak" i "Oluja" bili primorani da napuste svoje domove.

"Danas su ova deca aktivna u srpskoj zajednici, uglavnom pohađaju dodatnu nastavu srpskog jezika i kulture i veronauku i učestvuju u radu srpskih udruženja SKD 'Prosvjeta' i Vijeća srpske nacionalne manjine", navodi se u saopštenju MSP.

Posetu je u okviru redovnih aktivnosti organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a deca su posetila – Predsedništvo Republike Srbije, Grad Beograd, Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Obilazak beogradskih znamenitosti obuhvata – Spomenik neznanom junaku i toranj na Avali, Beogradsku tvrđavu, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej patrijaršije, Hram Svetog Save, Narodnu biblioteku i Muzej "Nikole Tesle".

U toku obilaska Beogradske tvrđave, Dečji kulturni centar prikazao je deo edukativnog programa "Beograd kroz vekove" u okviru kojeg su srpska deca iz Hrvatske "imala susrete" sa istorijskim ličnostima – knezom Mihailom Obrenovićem, kneginjom Milicom i Karađorđevim ustanikom Ostojom Kondom.

Podršku realizaciji programa pružila je Turistička organizacija Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи