"Sistemom elektronske razmene podataka za godinu uštedeli smo 500.000 sati"

Premijerka Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obišli su uslužni centar u Smederevu gde im je demonstriran rad Informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka - eZUP.

Kroz taj sistem građani mogu da dobiju dokumenta i podatke iz bilo koje institucije poput Nacionalne službe za zapošljavanje, PIO, katastra, matične službe, Inspekcijske službe, urbanizma iz bilo kog grada u zemlji. Sistem radi oko šest meseci i znatno je skratio vreme čekanja građana.

Premijerka Ana Brnabić je navela da se sistem eZUP koristi za to da imamo brzu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da imamo manje korupcije, jer se sve dešava na jednom mestu.

"Taj sistem stavlja građane na prvo mesto i građani nisu više kuriri države, oni sada ne moraju da idu od šaltera do šaltera i skupljaju papire, već lokalna samouprava i državna uprava ulaze automatski u podatke koje su im potrebne za sve građane i na istom šalteru dobijaju uslugu koja im je potrebna", objasnila je Brnabićeva.

Navela je da nakon godinu dana korišćenja eZUP 275 državnih organa i lokalnih samouprava koriste taj sistem, te da od 275 organa ima više od 230.000 podataka koji su povučeni, odnosno 230.000 papira koje nismo morali da razmenjujemo i koje građani nisu morali sami da sakupljaju.

"To znači da smo otprilike uštedeli oko 500.000 sati čekanja za građane na šalterima, odnosno 500.000 sati za koje su građani trebali da idu od šaltera do šaltera, a za državnu upravu i lokalnu samoupravu smo uštedeli preko 20 miliona dinara na štampu i slanje tih papira poštom", kazala je premijerka.

Istakla je da je mederevo više od 20.000 podataka izvuklo automatskim putem, te da je Beograd na drugom mestu, koji je do sada izvukao 13.000 podataka.

"U ovom trenutku ne koriste svi ovaj sistem. I dalje ima i državnih organa i lokalnih samouprava gde građani moraju sami da sakupljaju podatke. U ovom trenutku sedam lokalnih samouprava ne koristi eZUP", kazala je Brnabić i dodala da je tim lokalnim samoupravama prošao rok za prikljucivanje na taj sistem, da su im poslata pisma i da će biti praćena dinamika priključivanja.

"Ukoliko proces priključivanja ne bude išao dovoljno brzo poslaćemo inspekciju i ići ćemo na kažnjavanje", istakla je Brnabićeva.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović istakla je da su na zadovoljstvo svih građana i privrednika najbolja Gradska uprava u primeni eZUP.

"To prvo mesto smo osvojili zato što smo poštovali sva uputstva Vlada Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Ceo projekat je u Smederevu dobio i političku podršku, jer je građanima novac vreme, a nama su građani na prvom mestu", kazala je Avramović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво