Šoder: Bez dogovora o prihvatnom centru za izbeglice van EU

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Beogradu Hans Fridrih Šoder navodi da ne postoji dogovor o stvaranju velikog prihvatnog centra za migrante van teritorije EU.

"Juče je na sastanku ministara unutrašnjih poslova ova ideja sklonjena sa stola, ali ne želimo da spekulišemo", rekao je Hans Fridrih Šoder za RTS.

Navodi da bi bilo moguće procesuiranje zahteva za azil van teritorije EU, ali da to ne može da zameni obaveze država da primaju ljude kojima je pomoć neophodna.

"Države imaju pravo da upravljaju svojim granicama, imaju i obaveze da primaju izbeglice na svojoj teritoriji, a zatvaranje granica nije rešenje", rekao je Šoder.

Kada je reč o Srbiji, kaže, svedoci smo da je zahvaljujući ogromnim naporima države i javnosti situacija i dalje stabilna. Takođe je pohvalio činjenicu da deca izbeglica u Srbiji idu u školu.

"Broj novih izbeglica je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Nema potreba za strah", rekao je Šoder.

Dodaje da ne postoji izbeglička kriza kada se pogledaju brojke te da samit EU treba iskoristi za stvaranje mera solidarnosti i pronalaženje rešenja za sprečavanje eventualnih budućih kriza.

"Kriza nije u brojkama migranata ili izbeglica koje dolaze, kriza je u tome što države EU ne mogu da se dogovore kako da pristupe ovom problemu", rekao je Šoder.

Dodaje rekao da Srbija ima tradiciju dobročinstva prema izbeglica i da građani Srbije imaju razloga da budu ponosni na to.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво