Rizici sezonskih poslova – od pada s trešnje do rana od motorne testere

Osim sunčanice, beračima malina ne prete ozbiljne povrede na radu. U nekim drugim sezonskim poslovima neophodan je veći oprez, ponekad čak i zaštitna oprema. Lekari posebno upozoravaju one koji zarađuju branjem višanja i trešanja kao i drvoseče kojima kreće sezona u šumi.

Jedan od najtežih i najrizičnijih poslova je rad u šumi. Posao drvoseče nosi brojne opasnosti, ali i ta se kora hleba mora zaraditi.

"Pa što se tiče čuvanja – Bog nas čuva. Koristimo zaštitne cipele, zaštitno odelo, šlemove po potrebi, kad je baš opasno. Najveće povrede se dešavaju sa motornom testerom – posekotine, trenutak nepažnje i iskoči testera", navodi drvoseča Veljko Milosavljević.

Ako se dobro ne proceni kuda pada drvo, posledice su obično kobne. I pad sa trešnje može biti opasan, kažu u čačanskoj hitnoj pomoći. Ove sezone beleže tri takva slučaja.

"Uglavnom su to povrede koštano-zglobnog sistema, ali mogu biti i opasnije povrede, kao što su, na primer, povreda jetre, slezine ili pak može doći i do blagog nagnječenja mozga", navodi dr Ana Cvetić, načelnica Hitne pomoći u Čačku.

Neopreznost u rukovanju poljoprivrednim mašinama takođe je faktor rizika u poljskim radovima. Mnogi pokušavaju da saniraju kvar ili zastoj bez odgovarajuće opreme, a često i ne zaustavljajući rad mašine.

"Često se desi da rukavi ili deo dugačkog mantila zahvati neki rotirajući deo iz mašine, pa može da se desi da nastane katastrofa", navodi Zoran Matijević, agronom u kompaniji "Matijević agrar" iz Zrenjanina.

Iako su mnogi poljoprivrednici postali oprezniji u radu sa mašinama, na vreme ne mogu da utiču – rad u polju mora da se završi u sezoni, pa i kada su ekstremne vrućine.

"Obično dolazi do moždanih udara, više se sa time susrećemo, nego sa povredama. Infarkti, to je nešto češće, u odnosu na povrede na radu koje mi pratimo", navodi dr Miljana Trajković Momić iz Službe hitne pomoći u Vršcu.

Tome doprinosi i obično niska cena za uloženi trud, kažu poljoprivrednici, ali ni na to ne mogu da utiču. Zaštitna oprema, saveti lekara i stručnjaka i lični oprez svakako će umanjiti rizike, jer ipak je život najdragoceniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво