Svetski dan izbeglica, iako se rešava – stambeno pitanje i dalje problem

Izbeglica bez rešenog stambenog pitanja ostaje veoma mnogo, upozorava komesar za izbeglice Vladimir Cucić, dodajući da će sada taj broj ipak biti za 7.000 porodica manji. Ovde su potrebe, a tamo su prava, poručuje Cucić.

Na svakih 113 ljudi u svetu, jedan čovek je prisilno raseljen, a svakog minuta 20 osoba bude primorano da napusti dom – na tu statistiku podseća se svakog 20. juna, na Svetski dan izbeglica.

Na pitanje da li izbeglice koje su u Srbiju došle pre više od 20 godina još razmišljaju o povratku u Hrvatsku i BiH, komesar za izbeglice Vladimir Cucić odgovara da sve zavisi od ekonomskog aspekta.

"Mi, sem na Kosmetu, nemamo sigurnosni aspekt kao problem. Ali od čega će da se živi? Mi ćemo kroz regionalni stambeni program rešiti pitanje oko 200 porodica povratnika u Hrvatskoj, možda i skoro 600 porodica u BiH", rekao je Cucić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Oni koji su ostali u Srbiji ostali su u programu stambenog zbrinjavanja. Ovih dana i 2.000. porodica treba da bude useljena.

"Do kraja godine još 1.800 porodica iz tog fundusa treba da dobije podršku za neko od stambenih rešenja. Neko ih je raseljavao, mi ih useljavamo. Budžet Republike Srbije veoma ozbiljno prati program, praktično smo podelili sredstva ovih dana – oko 800 do 900 rešenja za izbeglice i oko 1.000 za interno raseljene", napomenuo je komesar za izbeglice.

Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije nisu u ovom programu. O njima se vodi računa isključivo iz budžeta Republike Srbije.

"Ministarstvo za povratak u kojem je ministar Srbin i potpredsednik vlade vode računa, ali su ta sredstva limitirana. Mi poboljšavamo uslove stanovanja onih koji su ovde tokom internog raseljenja, ali sličan program u ovom momentu ne postoji", ukazao je Cucić.

Izbeglica bez rešenog stambenog pitanja ostaje veoma mnogo, upozorava Cucić, iako će sada taj broj biti za 7.000 porodica manji.

"Nastavćemo kao i do sada, što direktno i kroz IPA fondove, ali najvećim delom uz podršku budžeta i lokalnih samouprava, ali i revolvingom. Ova sredstva i stanovi koji se daju moraju da budu otkupljeni po veoma povoljnoj ceni. Sredstva koja se tako prikupe će opet da se ulažu u iste svrhe", objasnio je komesar.

Nije dovoljno samo stambeno zbrinjavanje, već i da izbeglice povrate svoja prava na imovinu i penziju, u zemljama iz kojih su izbegli. Ovde su potrebe, a tamo su prava, kaže Cucić. 

Kroz Srbiju prolaze migranti na putu ka Zapadnoj Evropi, koja razmatra kako da se zaštiti od njih. Razmatra se i lokacija za izbeglički kamp, a u tom kontekstu se spominje i Srbija.

"Srbija je toliko toga učinila da zaštiti ne samo svoje granice, možemo da budemo ponosni na vojsku i policiju, jer smo zaštitili Evropu mnogo više nego neke članice. Moramo da budemo jako oprezni. Nikada niste načisto, bio sam ubeđen pre dva meseca da će ruta nestati. Ona je sada u granicama u okviru kojih je lako kontrolisati. Ostaje pitanje šta je sa onima koji su u EU, a neželjeni su", naveo je Cucić i dodao da ne veruje da bi Srbija mogla da bude povratna stanica.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je povodom Svetskog dana izbeglica da teško da postoji narod koji bolje od Srba razume svu patnju izbeglištva danas.

"To smo i na delu pokazali brigom, domaćinskim odnosom prema milionima izbeglica iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja tokom najnovijeg i najvećeg migrantskog talasa", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da smo sa izbeglicama širom Srbije delili ono što imamo, kao što su neki drugi sa nama delili kad smo mi bili izbeglice.

"Bili smo i jesmo dobri domaćini, jer znamo šta znači bežanje od rata, smrti i uništenja i šta znači želja da imamo mir, život i dom za svoju porodicu. Sve smo to mi već nekoliko puta prošli, opstali smo i opstaćemo", poručila je Mihajlovićeva, a prenosi u saopštenju njenog kabinet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво