Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu prijemni i na mađarskom jeziku

Sutra počinje prijavljivanje na fakultete, a krajem meseca su i prijemni ispiti. Mnogo posla za fakultete kao i svake godine, ali više nego obično za Pravni fakultet u Novom Sadu. Iako je nastava isključivo na srpskom jeziku, Apelacioni sud je odlučio da od ove godine prijemni moraju da se organizuju i na mađarskom jeziku.

Učenicima mađarske nacionalnosti, najveća prepreka za upis na Pravni fakultet u Novom Sadu donedavno je bilo nedovoljno poznavanje srpskog jezika.

"Smatramo da u trenutku polaganja prijemnog ispita ne treba imati znanje srpskog jezika na nivou B2, jer mađarski učenici moraju tokom prvog semestra uložiti duplo više rada da istovremeno nauče koristiti srpski jezik svakodnevno i da polažu gradivo", kaže Atila Šoti, predsednik Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da prijemni ispit organizuje i na jezicima nacionalnih manjina.

"Pravni fakultet nije omogućio pripadnicima mađarske nacionalne manjine da koriste svoje pravo i kada im to onemogući, onda to znači da je došlo do diskriminacije prava na osnovu nacionalne pripadnosti", kaže pravni zastupnik Saveza mađarskih učenika Vojvodine Veljko Milić.

Prodekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević kaže da to nije diskriminacija, veće odluka kojom je neko privilegovan potpuno neopravdano i neutemeljeno, a i besmisleno

"Ovde se studira na srpskom jeziku pa je prirodno i normalno da se proveri znanje tog nekog na jeziku na kom će studirati", kaže Ristivojević.

Na Pravnom fakultetu smatraju da je odluka Apelacionog suda protivpravna i tražiće reviziju.

"Treba da im se pruži mogućnost da polažu na svom jeziku. Smatram da bi trebalo da polazu na srpskom jeziku, jer i naši studenti da odu u neku drugu zemlju i žele da uče pravo oni moraju da znaju jezik te države", kažu anketirani učenici.

U Subotici postoji Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku na kome ne može da se polaže prijemni na srpskom jeziku. Oni koji se odluče za studije glume imaju, izgleda, jedan problem manje – prijemni mogu da polažu i na srpskom i na mađarskom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво