Cvetković ostaje pri tezi o otmici, hoće međunarodnu istragu

Novinar Stefan Cvetković i danas je na konferenciji za štampu tvrdio da je bio otet i traži međunarodnu istragu tog slučaja.

Stefan Cvetković je rekao da je kod njega kapa kojom mu je tokom navodne otmice bilo pokriveno lice, da će je predati jednoj stranoj ambasadi "radi preventive" i da će od tog diplomatskog predstavništva tražiti međunarodnu istragu.

Rekao je da je jedno dipomatsko predstavništvo sigurno ruska ambasada, i da razmišlja da svoje dokaze dâ i Nemačkoj, jer ta zemlja ima odlične mogućnosti za istragu.

Kaže da na toj kapi može biti samo njegov DNK i DNK otmičara.

Ispričao je svoju verziju toka otmice, a tvrdi i da ga niko iz policije nije našao, već da je pušten i da je, kada je pušten, nazvao policijskog službenika čiji broj zna napamet.

"On je došao za veoma kratko vreme. Sa mesta gde su me ostavili otmičari, otišli smo do mesta gde su bili drugi policajci i onda prelazim u kola MUP-a u kojima su bili Nikola Popovac i Dijana Hrkalović. Tim kolima, pod rotacijom, otišli smo do Beograda, gde sam u kabinetu gospođe Hrkalović saslušan", rekao je Cvetković.

Rekao je da sa policijom, inače, nije imao nikakav problem, i da je ponašanje svih prisutnih bilo veoma profesionalno.

Svi su, kaže, bili veseli što je tu, i dodaje da ga je tada zvao i ministar policije Nebojša Stefanović, kojem je zahvalio što su se mnogi angažovali posle otmice.

Kaže da je po dolasku u Belu Crkvu saznao koje se informacije o njemu šire – da je bio u Segedinu i novac koji je navodno dobio od nekog potrošio "na kurve i drogu", da je strani plaćenik, da je pao na poligrafu i da mu je neko od kosovskih političara dao novac da snima film o Oliveru Ivanoviću.

Kada se vratio kući sugerisano mu je, navodi, da se suzdrži od javnih nastupa dok traje istraga, ali je odustao od toga.

"Suzdržavao sam se prvog dana, da bih posle konsultacija zbog nekih čudnih dešavanja, juče u toku dana odlučio da izađem u javnost, jer su neke stvari dobile neželjene posledice. Čak iako su to policijski spinovi zarad istrage, to može da ode nekim putem sa kojeg nema povratka. Ne zarad sebe, jer sam kroz mnoge stvari prolazio, ali nisam ja ovde meta, već oni koji istražuju, koji neće da ćute, koji neće partijski i policijski da pišu", rekao je, ali nije objasnio na šta tačno misli.

Cvetković je ocenio da nije on bio važan, već da se iza njegove otmice krije neka namera.

"Mogu da nagađam koja je, imam samo sumnju", rekao je Cvetković.

Odbacio je mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali dodaje da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko, kako kaže, možda ima svoje ljude u sistemu.

Na konferenciji za štampu je rekao da je sakrio kapu kojom je bilo prekriveno njegovo lice, kao i telefon, jer su to važni dokazi, ali da istražni organi mogu da ih uzmu u svakom trenutku.

Upitan da li je sakrio kapu zato što je sumnjao da postoji veza otmičara sa policijom, odgovorio je – ne.

Cvetković je, na konferenciji za novinare, rekao da su ga otele tri osobe u sredu uveče, od kojih je jedna imala oružje i značku koja je podsećala na policijsku.

Istakao je da nije bio tučen niti maltretiran, a iako osoba s oružjem nije imala masku, da može da je identifikuje, dok su ostali bili pod maskama.

Preneo je da je bez borbe otet, da je u jednom trenutku, kada je zazvonio njegov telefon, od njega traženo da odgovori na poziv.

"Iz prvog vozila, koje je bilo putničko, prebacuju me u drugo vozilo, koje ima klizeća vrata i koje se, nakon pet-šest minuta vožnje, zaustavilo na peščanom terenu", preneo je Cvetković dodajući da smatra da je i dalje boravio u Beloj Crkvi.

Kada je izašao iz vozila, prebačen je u neku prostoriju, gde nije ni bio vezan, izuzev što je imao kapu preko očiju na glavi.

Preneo je da je, kada ga je jedna osoba pitala "Da li si svestan šta radiš?", primetio akcenat koji mu deluje kao slovenački.

Kaže da je tokom boravka u toj prostoriji čuo kako helikopteri nadleću to mesto.

Na konferenciji za štampu, Cvetković je govorio da mu je glava bila prekrivena kapom, zatim je koristio izraz kapuljača, a potom i tkanina i da zbog toga nije mogao da vidi gde se nalazi, izuzev u jednom trenutku kada je dobio vodu da popije, video je plave pločice kakve ima većina domaćinstava u Beloj Crkvi jer su se proizvodile u tom mestu.

Posle nekog vremena, otmičari su Cvetkovića pitali gde želi da bude odveden, pa su ga ostavili, kako kaže, blizu tog mesta, i uz napomenu da ne skida povez narednih pet minuta ako želi da ostane živ.

Nakon više minuta, pošto je čuo dečje glasove, odlučio je da skine povez i pozvao policiju.

Kaže da je pao na poligrafu na pitanju da li radi za stranu službu i da li dobija pare za to.

Tvrdi da ga je pregledala ekipa Hitne pomoći, koja je konstatovala da mu je bešika prazna, jer nije pio vodu i da je u lošijem zdravstvenom stanju.

Zatim je, kako priča, odveden na VMA u apartmanski deo.

"Rečeno mi je da bi zbog istrage i zdravstvenog stanja bilo bolje da tu ostanem neko vreme", kaže Cvetković.

Rekao je da je od ponedeljka uveče dobio policijsko obezbeđenje 24 sata, jer mu je navodno ugrožena bezbednost.

Osudio je zloupotrebu otmice poručivši – "sram ih bilo ko god da ju je zloupotrebio".

Tvrdi da nije imao nikakav kontakt sa opozicijom, te rekao da ne želi da dozvoli uplit politike ni sa jedne strane.

Tužilaštvo je ranije danas saopštilo da materijalni dokazi i činjenice, utvrđene tokom predistražnog postupka u vezi sa slučajem prijavljenog nestanka Cvetkovića, predstavljaju osnovanu sumnju da je on počinio krivično delo lažno prijavljivanje

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво