Vučić sa decom Srba povratnika u Hrvatsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je grupu od tridesetak dece iz Hrvatske, iz srpskih porodica koje su se vratile na svoja imanja koja su napustila zbog operacija "Bljesak" i "Oluja".

Mališanima iz Pakraca i Krnjaka najviše se, kažu, dopalo to što su upoznali predsednika Srbije i što su se sa njim fotografisali, a novinarima su rekli i da se raduju što su obišli zgradu Predsedništva, pri čemu im je "vodič" bio generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Deca će tokom boravka u Beogradu obići i druge institucije, kulturna i istorijska zdanja, a dečaci se unapred raduju obilasku stadiona Crvene zvezde, za koju navijaju.

Predsedniku je, kako je preneo novinarima, susret sa mališanima iz Hrvatske, u moru teških događaja, bio divan sastanak. Decu je pozvao da ponovo posete Beograd krajem meseca.

"Zamolio sam decu da dođu u Beograd posle otvaranja Narodnog muzeja", rekao je Vučić i objasnio da je za decu to važno jer "nema institucije kulture na Balkanu koja može da se meri po broju postavki".

"Zahvalan sam što ste došli u Beograd, glavni grad Srbije, najveći i najznačajniji srpski grad. Ponosan sam što ćete obići sve najznačajnije muzeje i dodao bih tome Muzej savremene umetnosti, a već od Vidovdana, 28. juna, moći ćete da posetite našu najznačajniju instituciju kulture, a to je Narodni muzej", poručio je Vučić.

Decu je posavetovao i zamolio da nauče ćirilicu, da poštuju i čuvaju svoju istoriju i kulturu.

Posebno im je naglasio i da uvek budu u najboljim mogućim odnosima sa svojim komšijama Hrvatima, kao i da se trude da štite "i ljubomorno čuvaju dobre komšijske odnose, i brinu jedni o drugima".

"Ali bitno je i da čuvate srpski rod, srpsko ime i prezime. To ćete najbolje učiniti tako što ćete učiti o srpskoj i hrvatskoj istoriji, tako što ćete dolaziti u Srbiju, ali tako što ćete insistirati na svom jeziku, kulturi i čuvati svoju veru", rekao je predsednik.

Deca su obišla i Skupštinu grada, muzeje, Kalemegdan, a narednih dana žele, kažu, da vide muzej i stadion Crvene zvezde.

Navode da im je najzanimljivije bilo kada su upoznali predsednika, ali i da su savete shvatili ozbiljno. "Da ne zaboravimo pisati ćirilicu, da ništa ne zaboravimo što je odavde, iako živimo u Hrvatskoj", rekla su deca.

 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво