Mladi robotičari kod premijerke

Premijerka Ana Brnabić ugostila je u Vladi Srbije osnovce Konstanitna Ljepavu i Aleksu Boškovića, koji su osvojili nagradu za inovaciju na Evropskom takmičenju u robotici u Parizu. Čestitala im je na uspehu i poručila da su time pokazali da Srbija ima inovacije i znanje.

Konstantin je učenik 6. razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić", a Aleksa sedmi razred škole "Milena Pavlović Barili", a nakon pobede na regionalnom takmičenju u Novom Sadu u aprilu, nagrađeni su i u Parizu.

Da naprave robota za takmičenje u Novom Sadu, trebalo im je mesec dana, a onda su ga za oko dva meseca unapredili i predstavili na "Eurobotu", u Parizu, u konkureniciji učesnika do 18 godina.

Kako su objasnili premijerki, tema takmičenja bili su "pametni gradovi", a oni su napravili robota koji obavlja različite zadatke: da upali svetlo, koji može da uzme loptice i da ih ispali, da sagradi kuću od kocki, da upali prekidač.

Kažu da imaju podršku drugova i nastavnika, ali da gledanja "kroz prste" u školi nema.

U školi nisu imali susreta sa robotikom, a znanje su stekli preko Male škole elektronike, kursa gde se uče elektronika i programiranja.

Da bi napravili robota, potrebno im je znanje iz informatike, fizike, matematike i tehničkog obrazovanja, ali to im nije problem, jer su dobri đaci.

Konstantin planira da upiše Matematičku gimnaziju, Aleksa još nije siguran šta će upisati kada završi osnovnu školu.

Premijerka ih je pozvala da im se zahvali i čestita na uspehu, ali i pokaže da vlada izuzetno ceni trud, znjanje i njihovu hrabrost da odu na evropsko takmičenje i pobede.

"Pobedili su za sebe, ali i Srbiju, i pokazali da Srbija ima inovacije i znanje, a vlada je tu da podrži i da podstrek", rekla je Brnabić.

Istakla je da treba da se pokaže da "neki drugi klinci", oni poput Konstantina i Alekse, treba da budu heroji i uzori mladima u Srbiji.

Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u inovacije 

"Želimo društvo zasnovno na znanju, je samo uz znanje, trud i upornost možemo da napravimo Srbiju koha dugoročno može da bude konkurentna ii ma ekonosmki rast koji će nam pomoći da po standardu sustignemo zemlje EU", rekla je ona.

Brnabić je poručila da će vlada nastaviti da ulaže u inovacije, start-ap preduzeća i da je važno da se u školama napravi društvo znanja kako bi mladi mogli da se bore za poslove u budućnosti, za koje sada, i ne znamo kakvi će biti.

Aleksa i Konstantin su, dodala je, pravi primer toga.

Premijerka im je uručila poklone, za Konstantina, koji osim robotike, voli istoriju, knjiga iz te oblasti, dok je Aleksa dobio Teslinu biografiju.

Pozvala ih je i da posete Naučno-tehnološki park na Zvezdari, njih, ali i njihove škole, kako bi videli šta malo stariji od njih rade kad su inovacije u pitnanju.

„Hvala vam, mi vam stojimo na raspolaganju za podršku u budućnosti i nadam se da ćete nastaviti ovako. Vidimo se, verovatno, u Naučno-tehnološkom parku sledeći put", rekla im je premijerka Brnabić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво