Saradnja Srbije i Estonije u oblasti inovacija i digitalizacije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministarkom za preduzetništvo i informacione tehnologije Estonije Urve Palo i tom prilikom poručio da postoji ogroman potencijal za saradnju Srbije i Estonije u oblasti inovacija i digitalizacije.

Nenad Popović je napomenuo da je u Estoniji vlada bila predvodnik digitalizacije, tako što je podsticala privatne kompanije da rešavaju društvene probleme i razvijaju rešenja za digitalizaciju javnih usluga.

"Estonija ima najnapredniji ambijent za razvoj elektronskog poslovanja, a takođe i jednu od najefikasnijih elektronskih državnih uprava u svetu", istakao je Popović.

On je napomenuo da je Estonija jedna od najagilnijih evropskih država kada je u pitanju razvoj digitalnog društva.

"Estonija omogućava preduzetnicima elektronska prebivališta. To znači da preduzetnici sa bilo koje lokacije u svetu mogu da otvore bankovni račun i pokrenu biznis u Estoniji, a samim tim i u EU", objasnio je Popović.

On je dodao da čak 145 građana Srbije imaju elektronska prebivališta u Estoniji. 

Popović je naveo da Srbija različitim merama podstiče saradnju nauke i privrede i razvoj inovacija u Srbiji.

"Posebno su zapaženi naši rezultati u digitalizaciji poljoprivrede i spremni smo da ta iskustva podelimo sa našim partnerima iz Estonije", naveo je Popović. 

Ministarka Palo istakla je da je Estonija spremna da pruži podršku Srbiji u digitalizaciji i unapređenju efikasnosti državne uprave. 

Ona je navela da Estonija na različite načine podstiče preduzetništvo i ulaganja u istraživanja i razvoj.

Palo je istakla da je funkcija istraživanja i razvoja obavezna za strane investitore u Estoniji ukoliko investitor očekuje značajniju podršku države, navodi se u saopštenju Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. 

Ministarka Palo prihvatila je poziv ministra Popovića da poseti Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво