Procenjuju se štete i saniraju posledice prošlonedeljnog nevremena

Na sednici Koordinacionog tima za otklanjanje posledica nevremena, pored mera koje će biti preduzete, predstavljene su i aktivnosti nadležnih službi u 18 opština. Odlučeno je da Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima napravi program pomoći kako bi što pre počelo otklanjanje posledica nepogoda. U krajevima pogođenim prošlonedeljnim nevremenom procenjuju se štete i saniraju posledice.

"Nema domaćinstva da ga je obišao grad ili kiša, štete su katastrofalne, od pedeset procenata do sto procenata", naveo je Nikola Jaćimović iz mesne zajednice Dragolj.

Ne zbrajaju štete samo u rudničkom kraju, već i od Braničevskog do Zlatiborskog okruga. Reka Busur u Petrovcu na Mlavi ponovo je sinoć poplavila sela Tabanovac i Busur. Voda se brzo povukla, ali je dodatno povećala štetu u tom kraju, gde je prošle nedelje poplavljeno nekoliko hiljada domaćinstava.

Komisije za procenu štete sutra će izaći na teren. U gornjomilanovačkom kraju taj posao je pri kraju, a prve procene su da je u nevremenu štetu pretrpelo više od tri stotine domaćinstava u deset sela.

"Mi ćemo odmah po proceni koju dobijemo od komisije uputiti zahtev i Vladi Republike Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvu poljoprivrede kako bi zajedno sa njima pokušali da saniramo bar deo štete koji je zadesio naša domaćinstva", navodi Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Nekoliko desetina kilometara atarskih puteva, štete u samom gradu, uništeni zasadi, slika je u užičkom kraju. U sedamnest sela opštine Požega i dalje je vanredna situacija. Procenjeno je da su štete u poljoprivredi, na usevima i putevima oko 100 miliona dinara.

"Mi kao lokalna samouprava smo upravo jutros na veću u rebalansu budžeta izdvojili nekih pet miliona za vanredne situacije da izvršimo koliko-toliko adaptaciju te putne infrastrukture", ističe Milan Božić, predsednik opštine Požega.

Višemilionske štete i u Topoli i Aranđelovcu. Do sada je obrađeno 345 zahteva za procenu štete, koja iznosi oko pet miliona dinara na objektima, oko 250 miliona dinara na usevima, a štete na infrastrukturi, tek će se utvrditi. U Priboju je u celoj opštini i vanredna situacija, a šteta se tek procenjuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи