Gojković: Pronađene dve fotelje ukradene 5. oktobra

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5. oktobra iz Narodne skupštine i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Maja Gojković je istakla da su 5. oktobra, prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva šteta, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

"Tu se nalazi 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati 'Salon' Kneza Pavla od čiste slonovače, koji je stajao u diplomatskom salonu", rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.

Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

"Posle 18 godina, uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj s početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti", istakla je ona.

Druga fotelja je, prema rečima Maje Gojković, pronađena u petak, 15. juna, preko sajta "Kupujem–prodajem". Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

Gojkovićeva je navela da je telefonom pozvala prodavca, koji ju je uputio na ženu koja je kupila fotelju.

"Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovarala sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju", rekla je Gojkovićeva.

Ona je bila šokirana saznanjem da je taj predmet ukraden, dodala je predsednica Skupštine.

"Zamolili smo je da dođe u petak uveče u zgradu Narodne skupštine i da donese fotelju, što je i učinila, i mi smo joj zahvalni na tome", rekla je Gojkovićeva.

Apelovala je na građane da paze šta kupuju i da, ukoliko primete inventarsku oznaku, stupe u kontakt sa Skupštinom.

Gojkovićeva veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zainteresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjovića, Lubarde, Zore Petrović...

"A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5. oktobra", rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

Gojkovićeva je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da, u saradnji sa medijima, fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jun 2018, 17:34)
anonymous [neregistrovani]

Smejurija

Pa naravno da je vazno sto su pronadjene. Fotelja je oduvek bila najvazniji objekat svake nase vlasti!

(ponedeljak, 18. jun 2018, 16:35)
anonymous [neregistrovani]

Izmisli toplu vodu

..."А можда проради грађанска свест неког ко је учествовао у немилим догађајима 5. октобра", рекла је она и додала да су људи који су крали знали вредност тих уметнина и да није реч о аматерима.
Pa ceo " protest" su vodili profesionalci :-))

(ponedeljak, 18. jun 2018, 15:47)
anonymous [neregistrovani]

Pravda za fotelje

Ovim tempom ako nastavite pa Bože zdravlje za 15 godina da nadjete još dve..

(ponedeljak, 18. jun 2018, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Sud

Sudite one sto su organizovali taj skup pljake, a zna se dobro ko su. Cini mi se da pljacko jos uve nije prestala.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 14:41)
anonymous [neregistrovani]

Pronasli fotelje!

A ne mogu da pronadju Milione evra ukradene iz ove zemlje.Al vazno je da su fotelje pronadjene,to je najbitnije!!!