Svaki drugi dinar u budžetu naplatili carinici

Naplatom u prvih pet meseci, Uprava carine je već premašila polovinu plana za ovu godinu. U odnosu na 2013. ubiranje carinskih prihoda povećano je čak 50 odsto, raste i efikasnost u otkrivanju krijumčarene robe. To je, kažu, rezultat bolje organizacije, savremene opreme i dobre obuke carinika. Nedavno je sprečeno krijumčarenje marihuane koja je bila sakrivena u žutim delovima kinder jajeta, kao i oružja sakrivenog u pečenom piletu.

Sve što je vrednije od 100 evra a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se. U rekordnih 225 milijardi dinara, koliko je od početka godine u budžet prosledila Carina, prednjači naplata PDV-a, pri uvozu.

"Na taj način mi smo ostvarili plan naplate u budžet za 51 odsto, već za pet meseci, a u odnosu na prošlu godinu bolji smo za 13 odsto. Prošle godine naplatili smo 500 milijardi dinara, što bi značilo da je svaki drugi dinar koji je naplaćen obezbedila carinska služba", rekla je Snežana Karanović, pomoćnik direktora Sektora za carinske postupke.

Pred carinicima su dva na prvi pogled suprostavljena zadatka, da omoguće brz promet putnika i robe uz sprečavanje zloupotreba. Najčešće se krijumčare – zlato, novac i droga, a načini za to su neiscrpni.

Ivan Ribić, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja kaže da su nedavno sprečili krijumčarenja marihuane koja je bila sakrivena u žutim delovima kinder jajeta.

"Takođe smo nalazili oružje koje je bilo sakriveno u pečenom piletu, nalazili smo određenu količinu droge u punđi devojke u tri sata ujutro na jednom graničnom prelazu, nalazi smo toster koji je bio pun basnoslovno skupih satova", istakao je Ribić.

Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se devize za koje se sumnja da su stečene nelegalno prosleđuju u budžet.

Pokušaji krijumčarenja novca radi nelegalne trgovine ili finasiranja terorizma su u porastu.

"U protekle tri godine oduzeli smo 13 miliona evra, prošle godine 4,5 a za svega nekoliko meseci ove godine milion evra", kaže Karanovićeva.

Pored zaplene, akciza i "uvoznog PDV-a, "izvor prihoda su i carinske dažbine.

Već četiri godine zaredom Carina beleži rast naplate. Taj podatak je još značajniji ako znamo da su u istom periodu carinske stope zbog procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, u proseku snižene za više od 12 odsto.

To je nadomešteno efikasnošću, kažu u Carini. Raspolažu najsavremenijom opremom, tu su – 23 skenera, fiber optika, pejdžeri za radioktivnost i laseri za otkrivanje sastava bilo koje materije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво