Novi profili u ponudi srednjoškolskog obrazovanja

Sutra počinje trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce. Osmi razred završilo je više od 71.000 učenika, a mesta ima za nešto više od 76.000 đaka. Vlada je podržala uvođenje 11 novih obrazovnih profila na polju digitalizacije i informacionih tehnologija.

Grafička škola ima hiljadu učenika i sedam obrazovnih profila. Sa novim smerovima, potrebno je više bodova za upis.

"Profesori su u redu, ovaj posao je stvarno budućnost u svetu", kaže Strahinja Bošković učenik trećeg razreda, smer fotografija.

Andrej Bukumira planira da upiše digitalnu grafiku.

"Volim da radim na kompjuterima, da igram igrice i voleo bih jednog dana da pravim te igrice i kreiram veb sajtove", kaže Andrej.

Upravo je tehničar za digitalnu grafiku novi obrazovni profil, na koji se čekalo deset godina.

Učiće ga srednjoškolici i u Subotici, po dualnom sistemu, a u razredu će biti 30 učenika.

"Četiri godine traje. U prve dve godine i teorija i praktična nastava se već odvija u školi, a u trećoj i četvroj godini dva dana nedeljno, deca će biti u firmama, uglavnom u IT kompanijama", kaže Miloš Bukumira direktor Grafičke škole u Beogrdu. 

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete ističe da su se potrudili da prepoznaju potrebe tržišta rada i na koji način mladi ljudi mogu odmah  da se zaposle.

Broj mesta za dualni sistem obrazovanje je udvostručen, pa će u ovakve škole moći da se upiše tri i po hiljade đaka. Šesto kompanija uključeno je u njihovo obrazovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара