Voćarima iz Topole uništen rod, Brnabićeva obećava pomoć

Vlada Srbije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, pomoći će svima koji su pretrpeli štetu od nevremena. Izveštaj sa terena o pričinjenoj šteti, Vlada će razmatrati u ponedeljak i doneće konkretne odluke kako da pomogne, rekla je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa voćarima opštine Topola.

Voćari iz Vinče premijerku Srbije Anu Brnabić sačekali su sa kajsijama koje je uništio grad. Procenjuju da je samo u Vinči šteta na voćnjacima i vinogradima veća od deset miliona evra.

"Od ovog grada je stradala kompletna proizvodnja Vinče – breskva, kruška, nastradale su i kajsije", kaže voćar Dejan Stanković.

Šteta je naneta i višnjama Miroslava Đurića. "Tek u ponedeljak je počela berba višanja, obrano je tek 20 odsto. Sve ostalo je na zemlji", priča Miroslav.

Sve što su sedam godina ulagali nestalo je za 25 minuta, razočaran je Dušan Dragićević, voćar iz Belosavca.

Topola godišnje izveze voće u vrednosti od 20 miliona evra. Ti zasadi su uništeni.

"Od 6.500 hektara pod voćem, uništeno je oko 85 odsto zasada. Mi procenjujemo da je šteta preko 20 miliona evra", navodi predsednik Skupštine opštine Dragan Jovanović.

Država će uz pomoć lokalnih samouprava i javnih preduzeća pomoći svima koji su pretrpeli štetu, rekla je premijerka Ana Brnabić. Srbija nije dovoljno dobro pokrivena protivgradnom zaštitom, ali će to biti promenjeno – raspisan je tender za prvi radarski sistem u zemlji.

"Nismo mogli ranije, spremali smo se za taj tender, ali to ovim ljudima danas ne znači ništa, tako da ja potpuno mogu da razumem njihov bes, njihovu ljutnju i njihovu tugu i tu sam samo da im kažem da je Vlada Republike Srbije tu za njih i da ćemo tokom naredne nedelje raditi ovde sa njima", rekla je premijerka.

U ponedeljak će Republička komisija za procenu štete razmatrati izveštaje sa terena i predložiti konkretne mere pomoći, obećala je premijerka Ana Brnabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво