Đorđević i Kif: Bolji uslovi za maloletne migrante

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Velike Britanije Denis Kif posetili su ustanovu za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje i ocenili da posle renoviranja tog objekta oni imaju bolje uslove za boravak i bezbrižnije detinjstvo.

Đorđević je zahvalio Kifu na pomoći i rekao da je u ovoj ustanovi trenutno smešteno 11 maloletnih migranata bez pratnje, ali da ustanova raspolaže sa još 19 mesta.

"Zahvalan sam ambasadi Velike Britanije što je ovaj objekat, koji je bio potpuno devastiran renovirala i ponovo stavila u funkcionalnu upotrebu. Vlada Srbije brine o svim migrantima, posebno o maloletnim migrantima bez pratnje koji se nađu na teritoriji Srbije na putu ka boljoj i sigurnijoj budućnosti, pružajući im adekvatne uslove za boravak i neophodnu zaštitu. Želimo da maloletnim migrantima pružimo pravo na detinjstvo i obrazovanje koje zaslužuju", rekao je Đorđević, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je istakao da u ovoj ustanovi boravi i jedan maturant koji je završio školu u Srbiji i želi da ostane u našoj zemlji.

"On ima 15 godina, od maja je u ovoj ustanovi, završio je osnovnu školu kao odličan đak i priprema se za srednju školu. To dete je došlo samo iz Avganistana i u našoj zemlji pronašlo podršku i pomoć. Koliko je zavoleo Srbiju možda najbolje oslikava to što je za nešto više od godinu dana naučio tečno da govori naš jezik. Kada poraste želi da postane advokat, a ja sam siguran da će uspeti u tome", rekao je ministar.

Kif je rekao da Velika Britanija ima odličnu saradnju sa Srbijom i da postoji još dosta posla kada je u pitanju poboljšanje uslova života migranta, za koji veruje da će se na vreme i uspešno završiti.

"Izuzetno mi je drago što smo u mogućnosti da pružimo pomoć deci migrantima koji treba da imaju lepo i bezbrižno detinjstvo. U razgovoru sa decom koja su ovde smeštena zaključio sam da imaju odličnu integraciju sa vršnjacima iz Srbije i to mi je posebno drago", rekao je Kif.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво