Vulin: Srbi i Rusi su uvek bili na boljoj strani sveta

U okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije organizovana je volonterska akcija uređenja Ruskog Nekropolja na Novom groblju u Beogradu.

Akciji su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, patrijarh srpski Irinej, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i predstavnici kompanije "Gasprom njeft", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je podsetio da Srbi i Rusi dele istoriju, i to ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavci, već zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta.

"Srbi i Rusi su uvek bili na istoj, boljoj strani sveta i nikada nisu propustili da se svrstaju baš tamo gde su sloboda i istina. Nas su, osim zajedničkog porekla i zajedničke religije, povezali i držali zajedno kroz istoriju vrednosti zbog kojih živimo i zbog kojih umiremo – sloboda iznad svega", istakao je Vulin.

"Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom da Srbi i Rusi nisu u Prvom i Drugom svetskom ratu dali tako sjajan i tako strašan doprinos pobedi slobode", rekao je Vulin i upitao kakav bi bio svet da Srbi i Rusi nisu delili zajedničku istoriju i da nisu delili zajedničke vrednosti.

Prema njegovim rečima, današnje okupljanje na Ruskom Nekropolju još jedna je potvrda da su vrednosti slobode i prava na izbor, kao i pravo odlučivanja o sebi i budućnosti svoje dece, naše vrednosti.

"Ovaj spomenik i ove svetle kosti još jednom nas podsećaju da ne smemo da budemo manji od svojih predaka", ukazao je Vulin, ali je istakao i da je današnje okupljanje važno zato što hoćemo da delimo zajedničku budućnost. 

"Odnosi Srba i Rusa, odnosi Srbije i Rusije, odnosi su zajedničke budućnosti, budućnosti koju smo izabrali, a koja je na dobro i Srbima i Rusima i dobro čitavom svetu", poručio je Vulin.

Posle molitve, patrijarh Irinej je u svojoj besedi podsetio prisutne da su za pravoslavne hrišćane groblja sveta mesta na zemlji, a da u Ruskom Nekropolju počivaju tela naše braće Rusa, onih koji su položili svoje živote u borbi za slobodu našeg naroda.

U oviru današnje volonterske akcije ministar odbrane je sa ambasadorom Čepurinom posadio drvo breze, dok su mnogobrojni volonteri čistili teritoriju Ruskog groblja, sadili cveće i radili na obnovi nadgrobnih natpisa.

Cilj akcije je očuvanje istorijsko-memorijalnog nasleđa Ruske Federacije u inostranstvu, obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, kao i podrška inicijativi Rusije da se 2018. godina proglasi godinom dobrovoljaca i volontera u Ruskoj Federaciji.

Ruski Nekropolj je najveća spomen-grobnica ruskih emigranata u svetu i istovremeno jedinstven spomenik bratskih odnosa dva naroda – srpskog i ruskog. 

Sastoji se iz tri celine: Memorijalnog spomenika "Ruske slave", Iverske kapele i parcele koja ima 775 zagrobnih mesta u kojima počiva oko 3.000 ljudi, ruskih vojnika koji su se u Prvom svetskom ratu borili za slobodu Srbije, kao i ruskih imigranata koji su pred Oktobarskom revolucijom 1917. godine utočište našli u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво