"Srbija spremna da bude deo Evropske agencije za životnu sredinu"

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Brunkins ocenio je u Beogradu da Agencija za zaštitu životne sredine u Srbiji ispunjava sve tehničke uslove da se priključi Evropskoj agenciji. Ministar Trivan poručio da je poseta Brunkinsa politički i tehnički značajna, i da predstavlja korak dalje ka ispunjenju uslova za priključenje EU.

Hans Brunkins je, nakon sastanka sa predstavnicima ministarstva zaštite životne sredine, novinarima rekao da su svi tehnički uslovi ispunjeni, ali da krajnju odluku o priključenju donose Evropska komisija i parlament.

"Tehničke nadležnosti moraju da napreduju kao i političke, zahtevaće se ulaganje u znanje, tehničke kapacitete i to sve mora biti u skladu sa politikom EU", rekao je Brunkins.

Istakao je da je Srbija napredovala u procesu monitoringa, kao i da je današnji sastanak signal će se saradnja nastaviti.

"Želimo da nastavimo jaku tehničku saradnju i mislimo da je Srbija spremna da bude deo agencije i da sarađuje sa partnerima u Briselu", rekao je Brunkins i dodao da se Srbija približava poželjnoj poziciji kada je u pitanju voda, klimatske promene...

Trivan: Želimo da podignemo standarde životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je ova poseta veoma značajna, jer je Evropska agencija za životnu sredinu vodeća institucija u toj oblasti, ne samo u Evropi, već i u svetu.

"Ovim se pokazuje da je Srbiji životna sredina jako važna i da nam ne nedostaje volje znanja i upornosti. Mi želimo da podignemo standarde životne sredine i zato radimo sve što radimo", rekao je Trivan.

Dodao je da ima još mnogo posla, kao i da je važno da sve zemlje u regionu rade zajedno budući da ekologija ne poznaje granice.

Kako kaže, današnja poseta je jako ohrabrujuća, politički i tehnički značajna, a predstavlja i korak dalje ka ispunjenju uslova za priključenje EU.

Naveo je i da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine uskoro menjati način organizacije, i da će u budućnosti dobiti više ovlašćenja, kako bi se zaista vodila politika zaštite životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je sklopljen dogovor najveći benefit, što je važno jer agencija "nije politička, već tehnička institucija".

On je novinarima preneo da je agencija tehnički spremna da se priključi Evropskoj agenciji, a da bi najveća korist bila pristup projektima.

"Ovo je i patriotski čin jer pokazuje da smo spremni da pristupimo i agenciji i Evropskoj uniji", poručio je Radović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи