Poverenica: Nasilje nad starima svesti na minimum

Broj prijavljenih slučajeva nasilja je u porastu od kada se o tom problemu više govori, ali suština je da se nasilje nad starijim osobama svede na minimum, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, koji obeležava i Srbija, poverenica je istakla da borba protiv svakog oblika nasilja daje rezultate samo u blagovremenoj, sveobuhvatnoj i sistemskoj saradnji svih delova državnog sistema.

Prema njenim rečima, efikasna zaštita i puno poštovanje prava starijih treba da budu tema stalnih edukacija zaposlenih u u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije i pravosuđa, kao i jedan od prioriteta kreatora javnih politika.

"Podrazumeva se i širenje pozitivne slike o starenju i odnosu prema starijima, njihovom ogromnom doprinosu društvu i ulozi koju i danas imaju", rekla je Janković.

Kako je saopšteno, ona je na skupu "Zlostavljanje starijih - da li se prepoznaje?", rekla da su zlostavljanju, u svim formama, više izložena starija lica koji imaju niži nivo socijalnih aktivnosti, a koja su funkcionalno zavisna, hronično bolesna...

Posebno je ukazala na veliki rizik od zlostavljanja starijih žena.

Na okruglom stolu, u organizaciji Crvenog krsta Srbije i uz partnersku podršku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, govorili su i stariji volonteri, koji su izneli iskustva o radu sa starima, pa i različitim tipovima nasilja.

"Ovaj dijalog je jedna od zajedničkih aktivnosti sa ciljem da se postigne veća uključenost starijih u pitanja koja se tiču njih samih i koji treba da doprinese boljem rešavanju problema zlostavljanja", zaključuje se u saopštenju poverenice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи