Kuburović: Bolji uslovi ubrzavaju sudske postupke

Obezbeđivanje boljih smeštajnih uslova u pravosudnoj infrastrukturi jedan je od načina ubrzanja sudskih postupaka, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Svakako da još uvek nismo zadovoljni brzinom vođenja postupaka i to sami građani prmećuju, ali dosta toga je urađeno u prethodnih nekoliko godina. Nekada je vise sudija delilo jednu sudnicu, a upravo nadogradnjom i proširenjem kapaciteta omogućavamo da ima veći broj sudećih dana", rekla je Nela Kuburović novinarima, nakon obilaska renovirane zgrade pravosudnih organa u Aranđelovcu.

Ministarka pravde podsetila je da je, pored renovirane zgrade u Aranđelovcu, tokom godine izgrađena i otvorena potpuno nova zgrada prekršajnog suda u Pančevu, završena rekonstrukcija osnovnog suda u Lazarevcu.

Takođe, prethodne godine, koja je, prema njenim rečima, bila najintenzivnija kada je reč o novim zgradama, bilo je otvaranje potpuno novih zgrada prekršajnog i privrednog suda u Užicu, kao i prekršajnog u Požarevcu.

"Radilo se dosta na rekonstrukciji i to se nastavlja. Ovo upravo pokazuje da fokus nije usmeren samo ka Beogradu, već i da pođednako raspoređujemo sredstva i radimo na unapređenju infrastructure po celoj Srbiji", istakla je Kuburović i dodala da će se naredne godine početi sa izgradnjom Palate pravde u Kragujevcu.

Trenutno najveći projekat na kome se radi, kaže Kuburović, jeste Palata pravde u Beogradu, a ministarka očekuje da tokom sledeće godine rekonstrukcija tog zdanja bude završena i da se "konačno" na taj način završi rekonstrukcija svih pravosudnih organa u glavnom gradu.

Takođe, ministarka kaže da se dosta toga radi na unapređenju pravosudnog informacionog Sistema i da danas postoji mogucnost razmene podataka između sudova i drugih državnih organa u realnom vremenskom period, odnosno, bukvalno jednim klikom može se doći do podataka za koje se prethodnih godina čekalo i po nekoliko meseci.

"Na tome se naravno ne zaustavljamo, na unapređenju pravosudnog informacionog sistema radimo i dalje. S druge strane, kroz izmene procesnih zakona, kroz novu normativnu delatnost, pokušavamo da unapredimo sudske postupke U samo suđenje ne možemo da ulazimo, to nije posao Ministarsta pravde, time se bave sudije i tužioci. Ono što je u nadležnosti izvršne vlasti je da pokušamo da unapredimo uslove rada", naglasila je Kuburović.

Kao dobar primer toga, navela je da je Ministarstvo pravde početkom godine objavilo konkurs za prijem 160 novih pripravnika i da se ovih dana okončava taj postupak.

"U prethodne četiri godine nije bilo nijednog novog primljenog pripravnika u sudovima i tužilaštvima.Upravo osnovni sud u Aranđelovcu nakon dužeg vremenskog perioda dobiće sudijskog pripravnika, a nadamo se da će uskoro biti okončan i postupak izbora sudija, tako da će tri nove sudije započeti svoj rad u osnovnom sudu u Aranđelovcu", zaključila je Kuburović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво