Pukla brana na reci Busur, u Petrovcu na Mlavi poplavljeno 3.000 domaćinstava

U Petrovcu na Mlavi padala je jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine. Vanredno i u 11 aleksinačkih sela. U selima kod Žagubice bujice su odnele delove puta. Izlivanje seoskih potoka i slivanje vode sa okolnih brda ugrozili su nekoliko sela u opštini Svilajnac, a najteže je u Kušiljevu. Ministar Branko Ružić kaže da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština koje su pretrpele štetu.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja u Petrovcu na Mlavi, pošto je pukla brana na reci Busur, koja se uliva u Mlavu. Bila su poplavljena sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi, javio je dopisnik RTS-a. Ugrožena su vodoizvorišta, ali je voda za sada ispravna za piće. Poplavljeno je oko 3.000 domaćinstava, 2.500 je ostalo bez struje.

Manji broj ljudi je preventivno evakuisan. U većini mesta u opštini, voda se povukla, osim samom u Petrovcu na Mlavi. Vodostaj reke Mlave je pao za 60 centimetara ali sada prete podzemne vode.

Postavljeni su džakovi na obali Mlave u Petrovcu na Mlavi, kako bi se zaštitili stanovništvo i imovina.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevreme zadesilo tu opštinu.

"Štab za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već dve trećine opštine imaju veliki problem. Zbog toga smo danas doneli odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine", rekao je Nedinić.

Hidrometeoroloski zavod kaže da je na malom slivu ušća Busura u Mlavu palo 110 litara kiše.

Za 16 godina ovo je treća velika poplava u Petrovcu. U međuvremenu je rađeno na odbrambeni sistemima, pa su ovog puta najveće padavine, ali proporcionalno najmanja šteta.

"Prvo smo otklonili štete koje su bile na postojećim objektima, zatim smo izvršili nadgradnju dela sistema i to je doprinelo da Busur ne donese veće štete. Radili smo na ulivu Busura u Mlavu", kaže Goran Puzović iz "Srbijavoda".

Dodaje da su radili na oštećenom koritu Mlave kroz Petrovac i na deonici nizvodno.

Uništeni putevi kod Aleksinca, dva sela bez struje

Vanredna situacija proglašena je i na delu teritorije opštine Aleksinac, u 11 sela.

Izlili su se bujični potoci sa Malog Jastrepca i Turijska reka - uništeni su putevi, seoski mostovi, a mnoga domaćinstva poplavljena.

U dva sela još uvek nema struje, a u nekim selima nema ni vode.

Prema informacijama iz opštinskog štaba niko od stanovnika nije evakuisan.

Vanredna situacija proglašena je i u žagubičkim selima, gde su odneti delovi seoskih puteva, zbog čega su odsečena od ostatka opštine. Vanredno je u selima Međica, Bliznak, Krupaja, Milanovac i u selu Sige. Regionalni put Krupaja–Despotovac je prohodan.

Ugroženo nekoliko sela u opštini Svilajnac, najteže u Kušiljevu

Izlivanje seoskih potoka i slivanje vode sa okolnih brda ugrozili su nekoliko sela u opštini Svilajnac.

U selu Kušiljevu voda se iz nabujalih seoskih potoka povukla u korita, ali je ostala u dvorištima i na oranicama.

Prema podacima iz opštine, pod vodom je još uvek stotinak domaćinstava.

Putevi kroz selo su prohodni, struje ima, jedino su izvorišta zamućena i voda iz seoskih bunara nije za upotrebu.

Od jutros je u Kušiljevu vanredna situacija, a meštani i radnici javnih opštinskih preduzeća džakovima sa peskom ojačavaju ugrožena mesta i otklanjaju posledice poplava.

Sve službe će dežurati i tokom naredne noći, kao i novoformirani prihvatni centar za ugrožene, a svi se nadaju da novih, obilnijih padavina neće biti.

Na terenu su neprestano ekipe Sektora za vanredne situacije, radnici "Srbijavoda", opštine i policije. U centru sela od jutros je teška mehanizacija.

U ataru Kušiljeva prošle noći palo je 125 litara kiše po metru kvadratnom.

Štab za vanredne situacije u Ljigu jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrđivanju štete od poplava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da prve procene o šteti od nevremena koje je 13. juna zahvatilo više opština u Srbiji očekuje u ponedeljak ili utorak.

broj komentara 0 pošalji komentar