Novi pravilnik o hrani, šta kupci mogu da pročitaju na deklaraciji

Od danas obavezne deklaracije na svim prehrambenim proizvodima - jasno o sastavu, poreklu, količini i trajnosti. Novi poravilnik je dodatno usklađen sa evropski propisima, što znači da su potrošači zaštićeniji i imaju ista prava na infornisanje kada su u pitanju deklaracije na prehrambenim proizvodima, kao i potrošači u EU, kaže za RTS Tisa Čaušević iz NALED-a.

Od čega se sastoji proizvod, gde je napravljen, koliko je u njemu soli, šećera, masti - sve to će od danas potrošači moći da pročitaju na deklaraciji jer počinje primena novog pravilnika o označavanju hrane.

Iako nova pravila važe od danas, roba sa starim deklaracijama biće u prodavnicama do isteka roka, a najkasnije do kraja godine.

U međuvremenu, stižu i nove oznake na kojima će, recimo, potrošač znati koliko ima jabuke u soku od jabuke - da li je to zaista voćni napitak ili je voće samo na slici.

Tisa Čaušević iz NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu koji je učestvovao u izradi vodiča za primenu novog Pravilnika rekla je za RTS da je ideja bila da se u formi pitanja i odgovora pruži informacija proizvođačima hrane ali i potrošačima šta treba da se nađe na deklaracijama. 

Novi poravilnik je dodatno usklađen sa evropski propisima, što znači da su potrošači zaštićeniji i imaju ista prava na infornisanje kada su u pitanju deklaracije na prehrambenim proizvodima, kao i potrošači u EU. 

Odgovarajući na pitanje šta će potrošači moći da pročitaju na deklaracijama, ona ukazuje da je nutritivna deklracija obavezna, a ona sadrži set informacija o energetskoj vrednosti hrane, koliko hrana ima kalorija, o proteinima, ugljenim hidratrima i solima. To su neke informacije koje do sada nisu bile obavezne. 

Ukoliko se kupuje roba preko ninterneta, kupci imaju ista prava kao da su došli u supermarket da kupuju hranu. Na onljan platformi postoji obaveza da podaci o hrani budu izloženi, šta hrana sadrži, koji su alergeni, objasnila je Čauševićeva. 

Istraživanja pokazuju da četvoro od desetero kupaca u Srbiji čita deklaraciju, a samo pet odsto njih vodi se onim što na samoj deklaraciji piše. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво