Uručeni sertifikati za IT, u planu novi ciklus obuke

Posle uspešne realizacije pilot i druge faze programa prekvalifikacije za IT, pokrenutog na inicijativu premijerke, Vlada Srbije planira novi ciklus prekvalifikacije 775 građana. Onima koji su pohađali nastavu na ETF-u, uručeni su sertifikati.

Na ETF-u u prethodnih pet meseci organizovana je obuka i praksa za 80 osoba. Od profesora i asistenata fakulteta učili su o programiranju aplikacija, algoritmima, strukturama i bazama podataka, veb-programiranju i drugim oblastima važnim za jednog IT junior inženjera.

"Nemam posao trenutno, ali nadam se da ću ga uskoro dobiti, pošto znamo da je IT struka tražena", kaže Tijana Adžić.

"Ja sam nezaposleno lice koje je zatvorilo svoju privatnu radnju, a inače sam došao ovamo da završim prekvalifikaciju ne bih li uspeo da u IT sektoru pronađem neki posao", nada se Vojislav Stokić iz Beograda.

Inženjeri računaju: održano je 720 časova i vežbi, izrađen je komercijalni projekat, u pripremi je nekoliko poslova početnika, a bila je i jedna veridba.

"Već i pre ove zvanične predaje sertifikata, jedan deo polaznika je našao posao u različitim kompanijama iz IT i ostalih sektora, a nadamo se da će i u budućnosti i ostali naći posao", kaže dekan ETF-a Milo Tomašević.

"Želja nam je da mladi ljudi ostanu ovde, da imaju podjednako šansu da se zapošljavaju. Kad su IT-evci u pitanju, evo i dekan bi se složio sa mnom, koliko god ih budemo imali, nikad dosta neće biti", objašnjava ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Procenjuje se da Srbiji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka. Sve obuke koje se rade u skladu su sa potrebama tržišta rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво