Ombudsman pozvao stare da prijave nasilje i diskriminaciju

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava sutra, 15. juna Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je starije sugrađane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Napominjući da iskustva pokazuju da starije osobe izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice, Zaštitnik građana je izrazio zabrinutost što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu.

Ono je, ističe, mnogo više prisutno nego što se o njemu zna i govori.

U saopštenju iz ombudsmanovog kabineta, navodi se da zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve nasilja u većini slučajeva starije žene.

Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi Ujedinjene nacije rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji.

Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih.

Pašalić je podsetio da se često u Srbiji pozivamo na tradiciju, ali moramo znati da su osnova te tradicije upravo naši najstariji građani.

"Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi", ukazao je ombudsman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво