Borba protiv lažnih vesti ili – zašto država podržava Dojče vele

Medijska pismenost jedini je način da se u doba razvoja digitalizacije stane na put širenju lažnih vesti, ocenjeno je na upravo završenom 11. Globalnom medijskom forumu, u organizaciji "Radija Dojče vele", u Bonu.

Učesnici trodnevnog skupa pod nazivom "Globalne nejednakosti" bavili su se izazovima i šansama koje digitalizacija donosi medijima, vezama između društvenih mreža i novinarstva, budućnosti i slobodi medija, kao i pitanjima da li mediji mogu da shvate dimenzije višestruke nejednakosti u svetu.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel ukazala je da je digitalizacija radikalno promenila načine prikupljanja informacija, ali i njihovo širenje.

Upozorila je, međutim, da izuzetan porast broja informativnog sadržaja na internetu nije doveo i do povećanja njegovog kvaliteta.

Platforme poput Fejsbuka i Tvitera preuzele su funkcije koje su tradicionalno pripadale medijima i sve više postaju omiljeno sredstvo za pristup informacijama.

Zabrinjava, smatra ona, što se ta promena odvijala van standarda profesionalnosti i etike novinarstva.

Internet i društvene mreže stvorili su mogućnost da društvo postane demokratskije i inkluzivnije, ali, ukazuje Gabrijel, onlajn platforme postaju sredstvo širenja dezinformacija, koje predstavljaju rizike po čitavo društvo.

Za "pluralizam je potrebno da mediji budu slobodni, različiti, nezavisni, ali i pouzdani. Samo tako će sačuvati našu demokratiju", rekla je evropska komesarka.

Ona smatra da medijska pismenost može da osnaži otpor društava prema dezinformacijama tako što će omogućiti čitaocima, slušaocima i gledaocima da razlikuju pouzdane od nepouzdanih informacija.

Botovi - roboti sa programiranim mišljenjem

Da Internet može biti izuzetno koristan kada je reč o prikupljanju informacija, ali da predstavlja i brojne izazove za novinare, složili su se mnogi učesnici među kojima i državna sekretarka u nemačkoj vladi Mišel Minterfering.

Prema njenim rečima, oni koji žele da šire informacije, ali i dezinformacije koriste najnovije tehnologije, kao što su botovi, koji predstavljaju algoritme, a čemu se teško može stati na put.

Društvene mreže poput Fejsbuka i Tvitera imaju ogromnu odgovornost.

One su postale sredstvo komunikacije, a novi akteri, "ne samo populisti, već i roboti sa programiranim mišljenjem, takozvani botovi, otežavaju ciljanim širenjem dezinformacija i manipulacija etablirano kvalitetno novinarstvo", navela je Minterfering.

Danas svakom građaninu u demokratiji treba "ostrvo pouzdanosti" a to, kako je istakla, moraju da budu mediji kojima se veruje i na osnovu kojih gradimo svoje stavove.

Prema njenim rečima, kvalitetno novinarstvo bori se i sa nedovoljnim finansijskim resursima, a često je izloženo i državnoj represiji.

Zbog toga nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, kako je rekla, podržava Dojče vele, naročito u regionima u kojima se sloboda štampe, zbog konflikata i ograničenja, suočava sa naročitim problemima.

Da je jačanje medijske pismenosti ključno za borbu protiv dezinformacija na jednom od panela istakao je i direktor organizacije Amnesti internešenel za digitalnu verifikaciju Sem Daberli.

Verifikacija vizuelnih onlajn sadržaja predstavlja izazov kako za novinare, tako i za borce za ljudska prava.

Lažne vesti nisu jedini problem, sve je više lažnih video sadržaja koji su veoma sofisticirano urađeni, upozorio je Daberli.

Forum, kojem je prisustvovalo više od 2. 000 učesnika iz 120 zemalja, uz više stotina medija, među kojima i Tanjug, bio je i prilika i da nemački servis Dojče vele proslavi 65 godina svog rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво