Onlajn upitnik: Četrdeset odsto žena u Srbiji imalo abortus

Rezultati onlajn Upitnika po nazivom "Istine i zablude o kontracepciji" pokazali su da je 40 odsto žena imalo barem jedan abortus.

Više od 1.000 žena iz cele Srbije učestvovalo je u onlajn upitniku koji se sastojao od 15 pitanja, navodi se u saopštenju. Najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, a gotovo polovina anketiranih je fakultetski obrazovano.

Rezultati istraživanja su pokazali da gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koristi prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, a 40 posto žena je imalo barem jedan abortus, od toga preko 30 posto pre rođenja prvog deteta.

Rezultati upitnika po nazivom "Istine i zablude o kontracepciji" danas su predstavljeni javnosti u Beogradu, uz prisustvo brojnih stručnjaka i predstavnika raznih udruženja i organizacija, kao i ličnosti iz javnog života.

Dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja "Naša Aska", navela je da smo nedovoljno informisani o hormonskoj kontracepciji, i da je ta oblast i dalje puna predrasuda kod žena.

"To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbiji", ističe dr Mima Fazlagić.

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Dr Marija Obradović, ginekolog, v. d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, podseća da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, što su i potvrdili rezultati istraživanja.

"Naročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštite od trudnoće ima i važan terapijski učinak", naglasila je Obradovićeva.

Zaključci ankete "Istine i zablude o kontracepciji":
• Ispitanice između 20 i 40 godina
• Ravnomerna geografska zastupljenost učesnica ankete
• Četrdeset šest odsto ispitanica ima završen fakultet
• Trećina ispitanica nije nikad bila kod ginekologa ili nije bila duže od dve godine
• Skoro sve ispitanice (93,2 odsto) su čule za sve vrste kontracepcije
• Četrnaest odsto anketiranih kao kontracepciju koristi prekid odnosa i računanje plodnih dana, uprkos tome što 93 odsto zna da su to nepouzdane metode
• Samo tri odsto ispitanica je koristilo "pilulu za dan posle"
• Četrdeset jedan odsto ispitanica nikada ne bi koristilo kontraceptivne pilule!
• Četrdeset šest odsto ispitanica ima predrasude o hormonskoj kontraceptivnoj piluli
• Više od polovine ispitanica (57 odsto) je informacije o hormonskoj kontracepciji dobilo od ginekologa, a njih 24 odsto putem medija
• Šezdeset tri odsto anketiranih izjavilo da im ginekolog nije inicirao korišćenje i metodu kontracepcije
• Trideset tri odsto ispitanica misli da je hitna kontracepcija štetna
• Više od polovine misli da se hitna kontracepcija može koristiti samo jednom godišnje
• Osamdeset odsto izjavilo da odluku o kontracepciji donosi sa svojim partnerom
• Četrdeset odsto je imalo abortus, od toga 30 odsto pre rođenja prvog deteta!
• Dvanaest odsto je imalo abortus posle rođenja deteta 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво