Vanredna situacija u selima pogođenim nevremenom – velika šteta u voćnjacima

Nevreme u Srbiji se smirilo, ali posledice grada, padavina i vetra se tek procenjuju. Najviše problema bilo je u užičkom kraju, Braničevskom okrugu, na području Gornjeg Milanovca. U Požarevcu stradao stariji muškarac. U Topoli, delovima Smederevske Palanke i Petrovca na Mlavi, 17 požeških i devet ljiških sela proglašena vanredna situacija. U Bajinoj Bašti pokrenuta klizišta. Kod Ljiga voda odnela most i oštetila put, a šest domaćinstava je odsečeno od sveta.

Nezapamćeno nevreme juče je najviše pogodilo Zapadnu Srbiju, Šumadiju i Braničevski okrug.

U Požarevcu je odnelo jedan život. Stradao je stariji muškarac čije su telo u poplavljenoj garaži pronašli vatrogasci. Pretpostavlja se da je uzrok smrti davljenje.

Najviše problema bilo je u užičkom kraju, od krupnog grada zabelele su se ulice.

Oluja je protutnjala kroz Priboj, Požegu, Gornji Milanovac, Aranđelovac i Topolu.

Stručnjaci kažu da su posebno stradale poljoprivredne kulture čija je berba u toku, najviše maline, breskve i kajsije.

Poplavljeni su putevi, pojedini delovi gradova, seoska domaćinstva, oštećeni su automobili.

Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga, rekao je za RTS da se juče posle podne na velikoj visini formirao ogroman superćelijski oblak iznad sela Drijetanj i Kriva Reka koji se kretao veoma sporo i prolazeći kroz teritoriju grada Užica naneo nemerljivu štetu, pre svega na poljoprivrednim kulturama.

Za sada nema preciznih podataka kolike su štete, kaže Perišić i dodaje da će u Užicu i Priboju biti formirane komisije koje će izaći na teren.

Prema njegovim rečima, u Požegi je proglašena vanredna situacija u 17 sela, a u Bajinoj Bašti su aktivirana klizišta.

"Putevi koji su trenutno rađeni su neupotrebljivi, podloge moraju ponovo da se rade, nekoliko firmi je prijavilo da im je oštećen krov, bila je zaustavljena proizvodnja, potopljeni lokali, oštećene ulice", rekao je Perišić.

Što se tiče opštine Priboj, velika je šteta i u samom gradu, ali je najveća šteta na poljoprivrednim usevima. U selu Mažići poljoprivredna proizvodnja je potpuno uništena, rekao je Perišić.

Naveo je da je sa teritorije Užica dejstvovala protivgradna zaštita i da se po hitnom postupku moraju nabaviti rakete, jer se i u narednom periodu očekuje nevreme.

Urušen most kod Ljiga, vanredna situacija u devet sela

Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević kaže da je u Kačerskom kraju, u selu Kozelj, došlo do urušavanja mosta, zbog čega je nekoliko domaćinstava odsečeno.

"U prekidu je i put koji spaja MZ Kozelj i Belanovicu, u dužini od 4,5 kilometara, zbog nanosa velike količine drveta i mulja. Čim se izvrši uviđaj, poslaćemo sve raspoložive ekipe da izađu na teren kako bi osposobili taj deo", rekao je Lazarević.

Dodao je da je Komunalno preduzeće iz Ljiga već na terenu i pomaže meštanima kojima se voda ulila u kuće.

Lazarević je rekao da je naseljeno mesto Belanovica ostalo bez vode i da su ekipe na terenu kako bi što pre sanirali kvar, dok su cisterne već postavljene.

U devet sela je proglašena vanredna situacija, a najverovatnije će se to učiniti u još dve, rekao je Lazarević i naveo da je, prema procenama sa terena, nevreme najviše pogodilo MZ Kozelj, a tu su i Brančići, Ivanovica, Poljanice, Šuci, Živkovci, Belanovica, Kalanjevci.

Šteta na objektima i usevima u Gornjem Milanovcu

Nevreme je pogodilo i Gornji Milanovac gde je uništilo voće i useve, a predsednik opštine Dejan Kovačević navodi da dosadašnji podaci pokazuju da su najugroženiji Teočin, Dragolj, Trudelj, i da mnogo štete ima i u selima Gojna Gora i Leušići.

"Imamo prijavljene štete na nekoliko objekata i to u MZ Trudelj je oštećen krov na seoskom Domu kulture kao i stolarija u Dragolju", navodi Kovačević i dodaje da je u Brezni oštećen krov na kući i dve štale.

Manje probleme meštani su sami počeli da popravljaju, istakao je Kovačević.

Ogromna šteta je naneta poljoprivrednim kulturama, a kada je reč o snabdevanju električnom energijom, nema većih kvarova na mreži, rekao je Kovačević i dodao da su ekipe elektrodistribucije na terenu i da otklanjaju manje kvarove.

Vanredna situacija u Topoli, delovima Smederevske Palanke i Petrovca na Mlavi

Štab za vanredne situacije Opštine Topola odlučio je da na teritoriji te opštine proglasi vanrednu situaciju, zbog elementarne nepogode koja je izazvala veliku štetu na objektima, usevima i voćnjacima.

Procena je da je naneta šteta na usevima i voćnjacima između 60 i 90 odsto. Preliminarne procene su da je šteta veća od 20 miliona evra.

Na sednici Štaba je izraženo nezadovoljstvo postojećim brojem raketa, a samim tim i sistemom protivgradne zaštite, koji je potpuno zakazao, prenosi Tanjug. 

Olujno nevreme sa obilnom kišom i gradom juče u popodnevnim časovima zahvatilo je opštinu Topola i nanelo velike štete u atarima sela: Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Zagorica, Krćevac.

Šteta je naneta na objektima, usevima, voćnjacima i putnoj infrastrukturi.

Na objektima je velika količina crepa polomljena, zatim stakla na prozorima i vratima. Na pojedinim kućama stradale su i fasade.

Smatra se da je stradao rod na oko 5.500 hektara samo pod voćnjacima.

Štete na putnoj infrastrukturi su takođe ogromne, jer su naročito uništeni lokalni makadamski putevi.

Očevici kažu da grad veličine teniske loptice nikada u životu (do danas) nisu videli, saopštila je Opštinska uprava Topole.

Vanredna situacija proglašena je i u delovima Smederevske Palanke. U selu Golobok potpuno je uništena zgrada osnovne škole, a u Lozoviku kod Velike Plane krovovi na većini kuća.

I u većem delu Petrovca na Mlavi proglašena je vanredna situacija.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво