Vlada nastavlja sa programom prekvalifikacija za IT

Nakon uspešne realizacije pilot programa prekvalifikacija za IT, koji je pokrenut na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao i druge faze prekvalifikacija, Vlada Srbije planira nastavak ovog programa, a u novom ciklusu planirano je da 775 građana budu polaznici obuka za rad u tom sektoru.

Vlada je tim povodom uputila poziv obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama, institutima, klasterima i kompanijama da se prijave za izvođenje obuka za junior programere u okviru programa prekvalifikacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru.

Poziv je dostupan na sajtu Uprave za javne nabavke pod šifrom 1941491 i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i biće otvoren do 12. jula.

U novom ciklusu prekvalifikacije za IT, planirano je da 775 građana budu polaznici obuka za rad u IT sektoru. 

Polaznici će na kursevima moći da nauče osnove programskih jezika Java, JavaScript, PHP ili Net framework. Takođe, polaznici će imati prilike da uče i o ostalim programskim jezicima i bazama podataka koje su im neophodne da bi stekli dovoljno znanje za zaposlenje. 

Pored visokog kvaliteta nastavnika i obrazovnih programa, od izvođača obuka očekuje se da obezbede i prakse za većinu polaznika. 

Kao uslov za konkurisanje, neophodno je da izvođači obuka imaju sporazum o saradnji sa IT kompanijama, čime će i IT kompanije pokazati da im je neophodan kadar koji se školuje na prekvalifikacijama. 

Do sada je više od 50 IT kompanija iskazalo interes da zaposle i prime na prakse polaznike prekvalifikacija.

U pilot fazi projekta, 100 polaznika je prošlo kroz obuke, a do sada se njih više od 30 zaposlilo na programerskim pozicijama u IT industriji sa prosečnom platom oko 45.000 dinara. 

Samo sa ovim brojem zaposlenih, ulaganje države će se kroz poreze i doprinose u budžet vratiti za godinu dana, saopštila je Vlada Srbije.

U drugoj fazi projekta, koja je počela u januaru, obuke traju duplo duže i obezbeđene su prakse za većinu od 700 polaznika. Obuke se završavaju u julu, a već je nekoliko desetina polaznika pronašlo posao u IT sektoru. 

Pilot program i druga faza realizovani su u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Program prekvalifikacija za IT sektor kreiran je na osnovu istraživanja koje je Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo pokrenuo zajedno sa "Infostudom" u januaru 2017. godine, a čiji rezultati su pokazali da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera. 

Procenjuje se da Srbiji nedostaje preko 15.000 IT stručnjaka, a IT industrija u poslednjih deset godina raste više od 20 odsto godišnje.

broj komentara 0 pošalji komentar