Gradska deca uz deda Mileta učila kako se sadi i neguje povrće

Jedna farma, nadomak Beograda, otvorila je svoja vrata gradskoj deci, uglavnom vrtićkim i školskim grupama, kako bi praktično naučila i videla kako se sadi i neguje povrće.

Uz pesmicu "Deda Mile ima farmu" deca iz vrtića "Zvezdana prašina" započela su radnu posetu Ajsberg salat centru. Prva stvar koju su uradili je upoznavanje sa deda Miletom.

"Nisam ja jedini deda Mile. Više je nas ovde koji imamo ulogu deda Mileta i to sve zbog pesmice 'Deda Mile ima farmu'", kaže Milijan Maroš, agronom.

Poseta farmi izgleda ovako – prvo deda Mile deci objašnjava kako se priprema zemljište za sadnju salate i šta je sve nakon toga potrebno da bi ona porasla u dobru i lepu.

"Prvo obiđu polje salate, naučimo kako se salata seje, kako se sadi, razlika između setve i sadnje, pogledamo mini lubenicu, koja je tek sada u fazi rasada, tako da oni se onako oduševe baš kad vide kao to je lubenica, nismo znali", objašnjava Maroš.

Nakon pešačenja, čupanja korova i učenja o ulozi plastenika, deca na kraju uzimaju alat u ruke i sade svoju prvu vezicu salate. Nakon mesec dana moći će da dođu i pogledaju kako ona napreduje.

Poput velikih poljoprivrednika i mali su zaslužili predah od napornog rada. Uz zdravo voće i povrće, dosta vode i u hladovini razgovarali su o danu provedenom na farmi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара