"Umesto Hilari Klinton autobiografija Vaska Pope"

Predstavnik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ćenan Hemeti kaže da autobiografija Hilari Klinton nije trebalo da uđe u lektiru za prvi razred gimnazija na albanskom jeziku, već da posluži kao primer teksta za taj književni žanr. Ćenan navodi da će predložiti da se umesto autobiografije Klintonove kao primer uzme tekst i autobiografija Vaska Pope. Nacionalni prosvetni savet je ranije sugerisao da se umesto odlomka iz autobiografije Hilari Klinton uzme autobiografija Branislava Nušića, koji je bio Cincarin.

Ministar Mladen Šarčević je, komentarišući najavu da autobiografija Hilari Klinton uđe u lektiru, rekao da do toga neće doći.

"Dok sam ja živ i dok sam ministar to neće biti. To vam obećavam i njima sam to rekao - to ne zbližava narode. Ako oni gledaju porodicu Klinton kao vrhunsko dobro, mi gledamo kao vrhunsko zlo. Ne znam kakvu i koju drugu reč da upotrebim, mislim da delim mišljenje ukupnog stanovništva Srbije. Ako nas je neko bombardovao i sve nam najgore mislio, ja ne znam kako to da nazovem", rekao je Šarčević.

Prethodno je predstavnik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ćenan Hemeti rkao da autobiografija Hilari Klinton nije trebalo da uđe u lektiru , već da posluži kao primer teksta za taj književni žanr.

"To je trebalo da bude primer teksta autobiografije i nema veze sa lektirom. To nije toliko značajno i biće izbačeno", rekao je Hemeti za Tanjug.

Hemeti, koji je kordinator Komisije koji je imenovao Nacionalni savet albanske nacionalne manjine da se bavi planom i programom udžbenika na albanskom jeziku, kaže da će predložiti timu koji se bavi planom i programom za srednje škole da se uvrsti Vasko Popa i njegovu autobiografija.

"Već je više njegovih knjiga prevedeno na albanski jezik i nalazi se u udžbenicima u Albaniji kao moderan pisac", pojasnio je Hemeti.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković rekao je juče da je to telo dalo pozitivno mišljenje na plan i program nastave albanskog jezika, ali da je Ministarstvu prosvete, odnosno Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja sugerisano da se umesto odlomka iz autobiografije Hilari Klinton uzme autobiografija Branislava Nušića, koji je bio Cincar. 

Predstavnici nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine prisustvovaće sastanku u Ministarstvu prosvete gde će tema biti udžbenici na albanskom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво