Uskoro gradnja postrojenja za otpadne vode u Vranju

Ministarka građvinarstva Zorana Mihajlović kaže da će kroz programe sa Nemačkom razvojnom bankom KfW biti obezbeđena zdrava pijaća voda i rešen problem otpadnih voda u opštinama i gradovima u Srbiji u kojima živi 1,6 miliona ljudi.

Mihajlovićeva je u Vladi Srbije prisustvovala potpisivanju dva ugovora iz programa sa KfV, vredna ukupno 14,2 miliona evra, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode i izgradnju kolektora u Vranju između izvođača radova i JP Vodovod Vranje.

Mihajlovećeva je navela da država kroz program sa nemačkom bankom ukupno ulaže oko 250 miliona evra u razvoj komunalne infrastrukture u Srbiji, uključjući tekuće projekte i one koji počinju ove godine.

"Hvala Nemačkoj i ambasadoru Ditmanu na velikoj podršci Srbiji u rešavanju ovog važnog pitanja za njene građane", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nema važnije stvari za svakog građanina od zdrave vode za piće, urednog vodosnabdevanja i zdrave životne sredine.

"Možda se ta tema nekad stavljala sa strane, ali zahvaljujući saradnji sa KfW imamo danas rezultate i u toj oblasti", rekla je ministarka.

Navela je da je iskustvo projekata iz saradnje sa KfW takvo da se radovi izvode kvalitetno i na vreme i da isto očekuje i od realizacije ovog projekta.

"Ovi projekti za nas su veoma važni zbog sticanja novih znanja koje ovim putem dolazi u Srbiju", dodala je Mihajlovićeva.

Vrednost projekata koji se u saradnji sa KfW realizuju u Vranju je oko 30 miliona evra.

Ambasador Nemačke Ditman je zahvalio Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na dobroj saradnji i naveo da je projekat za upravljanje otpadnim vodama jedan u nizu projekata koje se realizuju u Vranju.

Ditman: U zaštitu životne sredine uloženo milijardu evra 

Podsetio je da je 2016. zajedno sa potpredsednicom vlade obeležio početak rada na izgradnji cevovoda od akumulacije Prvonek do Vranja.

"Sve je to dokaz veoma dobre i bliske saradnje sa razvojnom banke KfW, a u okviru šire razvojne saradnje Nemačke i Srbije od 2000. godine.

Od tada su uložena značajna sredstva, na primer, samo u oblast zaštitne životne sredine oko milijardu evra", rekao je Ditman.

Naglasio je da su vodosanabdevanje i upravljanje otpadnom vodom samo jedan od segmenata i da se u 23 opštine i grada u Srbiji realizuju slični projekti.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je reč o kapitalnoj investiciji kojom će biti rešen problem kanalizacije u Vranju, pre svega u prigradskim naseljima i selima na teritoriji te lokalne samouprave.

"Zahvaljujem potpredsednici vlade Mihajlović Vladi Srbije i resornom ministarstvu za sve projekte koje realizujemo sa KfW bankom, rekao je Milenković.

Dodao da u Vranju rade i na zameni azbestnih cevi u dužini od 17 kilometara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво