Ružić: Očekujem završetak reforme sistema plata do kraja 2019.

Da bi pravilo "za jednak rad, jednaka zarada" počelo da važi neophodno je da se uredi sistem plata. O tome je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda, između ostalog, razgovarao ministar državne uprave i lokalne samouprave. Branko Ružić je za RTS rekao da očekuje završetak reformi sistema plata do kraja sledeće godine.

Reforma sistema plata formalno je započela 2016. godine ali suštinski razgovori počinju tek sada, uključujući i razgovore sa sindikatima tokom leta.

"2016. godine je donet i Zakon o platnim službama. Ove godine razgovaramo o platnim razredima a krajem leta slede razgovori sa sindikatima kako bi se u septembru predlog našao pred Vladom. Naš cilj je da se sve usaglasi do kraja 2019. godine i da se zakon u punoj meri implemetira od 2020. godine", rekao je Ružić.

Iz Ministarstva finansija poručuju da je tu najveći problem kapacitet ljudi u upravi koji bi to trebalo da sprovedu u delo.

"Imamo odličnu saradnju sa novim ministrom finansija ali imamo potrebu i za ekspertskom pomoći od MMF-a o čemu smo i juče razgovarali. Verujem da ćemo predanim radom nadomestiti  kapacitete. Mnogo je važniji razgovor sa sindikatima od kojih očekujemo konstruktivne predloge", naglasio je Ružić.

Iako mnogi strahuju da bi to moglo da dovede do novih otpuštanja, ministar Ružić kaže da je ovde reč o optimalizaciji a ne otpuštanju. 

Poslanici će u skupštini danas razmatrati i devet zakona iz resora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Radi se, između ostalih, o Novom zakonu o lokalnoj samouravi, o javnim agencijama i platama. Sve su to teme koje se tiču reforme javne uprave. Biće interesantno čuti ono što je ključno a to je da se rad lokalnih samouprava unapredi i da građani budu uključeni tako što će biti konsultovani u fazi odlučivanja šta će se investiciono ulagati iz budžeta", objasnio je  Ružić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво