"Cilj Vlade formiranje više lokalnih socijalno-ekonomskih saveta"

Socijalno-ekonomski savet prvi put je održao sednicu van zgrade Vlade. Članovi kolegijuma istakli su da će to ubuduće biti praksa, jer je u Srbiji formirano 19 lokalnih socijalno-ekonomskih saveta.

Na 78 sednici, između ostalog, Unija poslodavaca Srbije pokrenula je inicijativu za donošenje Nacionalne strategije Republike Srbije, Izmenu zakona o poreskom postupku i administraciji, Zakona o porezu na imovinu, a Savez samostalnih sindikata inicijativu za ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da je cilj Vlade Srbije formiranje što više lokalnih socijalno-ekonomskih saveta (SES), a grad Kruševac je pravi primer odličnog funkiconisanja lokalnog saveta.

Đorđević je nakon sastanka predstavnika republičkog Socijalno-ekonomskog saveta (SES) i članova lokalnog Socijalno-ekonomskog saveta grada Kruševca rekao da je cilj zajedničkog sastanka unapređenje socijalnog dijaloga u Srbiji. 

"Sindikati i poslodavci za nas predstavljaju partnere, jer svi imamo zajednički cilj, a to je izgradnja jedne moderne, jake i ekonomski razvijene Srbije. Kada postoji dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata, problema u funkcionisanju nema", rekao je Đorđević i dodao da je ideja njegovog ministarstva da se socijalno-ekonomski dijalog podigne na viši nivo. 

Potvrdio je da će u narednom periodu biti nekoliko izmena i dopuna zakona koji će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i naglasio da telefonska linija za prijavu rada na crno, koja je pokrenuta u okviru projekta "Reci ne radu na crno" već daje prve pozitivne rezultate.

Đorđević je pozvao lokalni SES da podrži Vladu Srbije u borbi za poboljšanje demografske slike, navodi se u saopštenju ministartva.

Predsednik SES-a Ljubisav Orbović rekao je da je formiranje lokalnih saveta od izuzetne važnosti, jer lokalne samouprave , kaže, mogu da predstave probleme sa kojima se susreću, a Socijalno-ekonomski savet Srbije načine za njihovo rešavanje.

Predsednik Unije poslodavaca i predsedavajući SES-a Miloš Nenezić, navodi se u saopštenju, istakao je da je pravi primer dobrog funkcionisanja Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca upravo kompanija "Trajal" koja sada daje pozitivne rezultate i pred kojom je svetla budućnost.

Predstavnici SES-a Kruševca istakli su da je saradnja Vlade, sindikata i poslodavaca do sada na najvišem nivou i da je u Kruševcu porastao broj privrednih društava, što do sada, kažu, nije bio slučaj.

Kao jedan od problema naveli su postojanje nelojalne konkurencije, posebno kada je u pitanju rad na crno i predložili ministru Đorđeviću povećanje iznosa kazni za poslodavce koji posluju u zoni sive ekonomije.

Ružić: SES na lokalu značajan u donošenju politike Vlade

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u Kruševcu, istakao je značaj Saveta u donošenju politika Vlade. 

"Ova Vlada više nego ikad ranije želi da taj dijalog još unapredi i usmeri ka ostvarenju zajedničkih ciljeva – bolji životni standard naših građana", rekao je Ružić.

Izrazio je zadovoljstvo što se formira više lokalnih saveta, jer se na taj način dodatno unapređuje dijalog lokala i republičkih vlasti. 

"Srbija sada ima zdrave osnove na kojima može da gradi održivi dinamični privredni rast i zato je važno da iskoristimo potencijal i resurse koje imamo kako bismo omogućili i veće plate radnicima, ali i zaustavljanje odliva radne snage", rekao je Ružić. 

Ružić je i dodao da je MDULS prilikom donošenja propisa u vezi radno-pravnog statusa i plata uvek imalo neposrednu saradnju sa SES-om i predstavnicima reprezentativnih sindikata, kao i da će u pogledu nastavka reforme sistema plata, uskoro pred narodnim poslanicima razmatrati dva zakona koja se tiču rada i plata u javnim agencijama. 

Podsetio je da je ova godina ključna za pregovore sa sindikatima svih zaposlenih u javnoj upravi, jer očekuje rad na utvrđivanju kriterijuma za vrednovanje rada i učinka koje zahtevaju novi propisi i reforma sistema. 

Budući da SES razmatra mnogobrojna pitanja od važnosti za privredu, ministar je i istakao da je jedan od postignutih ciljeva reforme inspekcija promena njihovog pristupa i prelazak iz represivnog u preventivni model i preneo da će inspektori od sada na osnovu godišnjih planova nadzora, u skladu sa procenom rizika određenih delatnosti, planom za suzbijanje sive ekonomije i istorije preduzeća zajedno vršiti nadzor. 

"Plan zajedničkog inspekcijskog nadzora za ovu godinu usmeren je prema subjektima čije robe ili usluge bitno utiču na stepen sive ekonomije (kafa, duvan, brašno, bazna ulja) ili na bezbednost (đačke ekskurzije, linijski prevoz) i zdravlje građana (solarijumi, arome za nargile)", pojasnio je ministar. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво