Rekonstrukcija isposnice Svetog Save

Sveti Sava je na kamenim liticama između Radočela i Čemerna sazidao dve isposnice, od kojih je posebno poznata Gornja. U njoj je Sava, po predanju, napisao Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona. Počela je rekonstrukcija tog objekta i pećinskog kompleksa.

Čak i za iskusne majstore beogradskog preduzeća "Koto", put do Gornje isposnice Svetog Save u vrletima Radočela nije nimalo lak, ali njihov rad na rekonstrukciji objekta u jednom od najzanimljivijih pećinsko-manastirskih kompleksa, ne samo u Srbiji, mnogo je teži i složeniji.

"Tako da su za prenos materijala korišćeni konji, za prenos skele i svih ugradnih elemenata. Ono što je bilo jako teško je pripremati sve na licu mesta pošto su svi elementi konstrukcije ugrađivani ovde na licu mesta", kaže rukovodilac gradilišta Stefan Milosavljević.

Projektom rekonstrukcije Savine isposnice nad provalijom dubokom oko 1.000 metara obuhvaćena je demontaža dotrajale konstrukcije, sanacija nosećih kamenih stubova, kao i izrada novog prilaznog mosta i glavnog drvenog objekta.

"Radimo ovaj posao od jutra do uveče i nastojimo da ga završimo i što kraćem roku i što kvalitetnije", ističe tesar Novica Pavlavić.

"Došao sam da pravim ovu svetinju ovde, jer ovo je ukras studeničkog kraja i mog kraja, i cele Srbije", kaže Milanko Tulumbić.

Od vremena Nemanjića Gornja isposnica je za monahe mesto tihovanja i najvećih asketskih podviga. Međutim, zahvaljujući Svetom Savi, njenom graditelju, bila je i prvi centar srpske književnosti.

"Godine 1619. u isposnici je bila pisarska škola. Monah Averkije, obrazovani hilandarski monah, prepisao je Studenički tipik zajedno sa Žitijem Svetog Simeona koje je pisao Sveti Sava", rekao je arhimandrit Tihon Rakićevoć, starešina Manastira Studenice.

Po kazivanju bratstva Manastira Studenice, koje ima značajnu ulogu u ovom graditeljskom poduhvatu, isposnica će za sva vremena ostati monaško prebivalište, tiho i tajanstveno, kao što je i bila više od osam vekova.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара