Pola veka od smrti Slobodana Jovanovića

Povodom pedeset godina od smrti akademika Slobodana Jovanovića u služen je parastos u Vaznesenskoj crkvi u Beogradu.

Odbor za obeležavanje pedesetogodišnjice smrti akademika Slobodana Jovanovića saopštio je da će u podne u Vaznesenskoj crkvi biti služen parastos.

Slobodan Jovanović umro je 12. decembra 1958. godine u Londonu i Odbor je prethodnih meseci apelovao da se pola veka od smrti obeleži u organizaciji države "na dostojan način".

Odbor je pozvao državne organe da organizuju da se posmrti ostaci Jovanovića prenesu u Srbiju i da se sahrani u aleji zaslužnih uz državnicke počasti.

Upućen je poziv i da se izdaju Jovanovićeva sabrana dela i da se trg ispred Pravnog fakulteta u Beogradu nazove po Jovanoviću, nekadašnjem profesoru na tom fakutletu i jednom od vodećih srpskih intelektualaca.

Pravnik, istoričar, književnik 

Slobodan Jovanović rođen je 1869, bio je pravnik, istoričar, književnik, rektor Beogradskog univerziteta.

Bio je i profesor Pravnog fakulteta i predsednik Srpske kraljevske akademije.  Učestvovao je na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919. godine.

U kraljevsku vladu ušao je 27. marta 1941. kao nestranačka ličnost. Bio je potpredsednik, a jedno vreme i predsednik, vlade u izbeglištvu.

Od 1941. godine do kraja života, 1958, živeo je u Londonu. 

Njegove knjige nisu štampane u Jugoslaviji do 1990. godine.

Rehabilitovan je 26. oktobra prošle godine odlukom Okružnog suda u Beogradu čime je ništavom proglašena presuda Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946. godine.

Tom presudom on je bio osuđen na 20 godina zatvora sa prinudnim radom, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava na 10 godina, konfiskaciju imovine i gubitak državljanstva.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво