Uzgoj konja – ljubav, hobi i dobra zarada

Od konja je nekada zavisio opstanak civilizacije, a danas se uglavnom gaje iz ljubavi i zbog sporta. Prema popisu iz 2012. godine, u Srbiji ima oko 17.000 grla, a najskuplje je kupljeno u Engleskoj za 55.000 evra. Kod nas je malo stočara i ergela koje uzgajaju i prodaju konje.

Svako drugo domaćinstvo u Mačvi nekada je imalo konje, a danas su takva imanja retkost. Tradiciju dužu od veka, očuvala je porodica Geratović iz Drenovca, a o 14 grla brinu tri generacije.

"Treba da budeš vredan, da ih timariš, hraniš, izvodiš. Non-stop imaš posla oko njih. To može samo ko voli, inače, ko ne voli konje, taj brzo proda", objašnjava Borisav Geratović iz Drenovca.

Milan Geratović kaže da je zavoleo konje pored dede i tate. 

"Idem u srednju Poljoprivrednu školu u Šapcu, smer uzgajivač sportskih konja. Zavoleo sam konje, to je ljubav od dede i tate", ističe Milan Geratović. 

Pored mnogo truda, za uzgoj je neophodna kvalitetna hrana i ispaša. Geratovići uprežu konje za lakše poslove na njivi, a ždrebad uglavnom prodaju.

Tomislav Geratović napominje da na konjima može da se zaradi.  

"Joj, kako ne može, samo ko ume da zaradi. Pazi, još ima ljudi koji vole konje, zaljubljenika", kaže Tomislav Geratović. 

Lipicaner, star nekoliko godina, košta i do 1.500 evra, a znatno su skuplji obučeni punokrvni engleski konji. Pored novca, za kupovinu grla potrebna je i sreća.

"Cene idu od 2.000 do 5.000 evra za nekog konja, neko ždrebe koje tek treba da se najaše, mi ga popularno zovemo jarling. Desilo se i da se kupi ždrebe za 500 evra, pa da posle bude šampion", objašnjava Jelena Jovanović iz Šapca.

Domaći konji kupuju se uglavnom zbog turizma i ljubavi prema životinjama, a rasni za trke.

"Priplodni materijal u Srbiji se retko kupuje, više se kupuju konji za trke i onda odvojimo od toga. Gledamo da budemo u pozitivnoj nuli, gde u suštini 90 odsto konjara gleda da bude u pozitivnoj nuli, jer ako kupiš konja da bi zaradio pare, onda ne kupiš konja i već si zaradio pare", ističe Srđan Pajić iz konjičkog kluba "Džokej" iz Šapca.

Najskuplje grlo u Srbiji, kupljeno je u Engleskoj za 55.000 evra. Sa 30.000 dinara, država subvencioniše uzgoj domaćeg brdskog konja i noniusa, dok za plemenite rase nema podsticaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво