Najbolji đaci koriste internet sat i po vremena dnevno

Od 20 do 30 odsto učenika internet koristi više od četiri sata dnevno, a najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po vremena u toku dana, rečeno je na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju".

U Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj žive najsrećnija deca, koja najmanje uče, a postižu najbolje rezultate.

Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koje su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, rekao je analitičar u OECD Alfonso Ećezara.

"Ista je situacija u zemljama regiona, gde ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate. Već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje", rekao je Ećezara na konferenciji koja je okupila oko 3.500 nastavnika.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju. 

Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspešnije državne škole u Turskoj, Japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih.

Ećezara je istakao da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj, dodajući da ona uče najmanje, a postižu najbolje rezultate. 

Prema njegovim rečima, PISA podaci pokazuju da deca iz Finske, Nemačke i Švedske oko 35 sati nedeljno potroše na učenje u školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo deteta.

Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama, rekao je Ećezara.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da devojčice gotovo svuda dominiraju u odnosu na dečake.

U timskom radu devojčice su, takođe, bolje, dok su dečaci bili bolji u matematici. 

I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci.

Još jedna zabrinjavajuća činjenica na koje je ukazalo istraživanje je da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnosti od interneta, rekao je Ećezara.

Dodao je da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti. 

Od 20 do 30 odsto učenika koristi internet više od četiri sata dnevno. 

Međunarodnu konferenciju "Nove tehnologije u obrazovanju" British Council organizuje petu godinu zaredom sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i "Majkrsoft".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво